Процесът за убийството на чернокожия Джордж Флойд навлезе днес в нова фаза с призоваването на първия свидетел на защитата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

    След две седмици, посветени на излагането на факти от обвинението, адвокатът на белия полицай Дерек Шовин призова за свидетел пенсиониран полицай, който е задържал Джордж Флойд година преди инцидента с убийството му. Тези показания бяха приети от съдия Питър Кейхил само „с ограничена цел – да покажат ефектите, които приемането на опиати може да окаже или да не окаже върху физическото състояние на Джордж Флойд“, каза магистратът, като се обърна към съдебните заседатели.

    На 6 май 2019 г. Скот Крайтън арестува и слага белезници на чернокожия мъж, който се вози в кола. Кратък откъс от видеозаписа, направен от камерата на полицая, показва, че Джордж Флойд очевидно е превъзбуден, но накрая се подчинява на полицейските заповеди и излиза от колата, без да оказва никаква съпротива. „Той продължи да се обръща към шофьорската седалка, докато му заповядах да ми покаже ръцете си“, каза Скот Крайтън.

    След задържането си той е прегледан от лекарката от бърза помощ Мишел Мосенг, която бе привикана да свидетелства днес след пенсионирания полицай. На нея Джордж Флойд е обяснил, че е взел наркотици малко преди ареста си. Лекарката каза, че първоначално той не искал да бъде откаран в болницата, но най-накрая се съгласил. Тя добави, че не изглеждало Флойд да има здравословни проблеми. След това той е бил хоспитализиран като предпазна мярка и оставен под наблюдение няколко часа.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar