За първи път в историята на българското образование днес пред съда застанаха научен ръководител и неговият докторант, които са доказани по законов ред плагиати. Това се случи в Административния съд в Русе. Венелин Терзиев и бившият министър на икономиката Даниела Везиева се опитват по административен ред да защитят вече отнетите им титли.

Проф. Стойко Стойков от Националния военен университет във Велико Търново, по чийто сигнал започнаха проверките, обясни, че решението на Комисията по академично етика и в двата случая е, че дисертационните им трудове съдържат плагиатство.

От ректорите се изисква по закон да отнемат придобитите научни степени, посочи той.

„Ние сме единственият случай в света, при който в рамките на 5 години не може да бъде отнета една образователна и научна степен, която е придобита с плагиатство. Непрекъснатата смяна на министри и екипи в Министерството на образованието не би трябвало да спира тази дейност“

Не може в образованието непрекъснато да бъде изваждано на преден план това ,че може да станеш доктор, доцент или професор, ако намериш точния човек, заяви проф. Стойков.

„Един от тези хора е Венелин Терзиев“.

Проф. Стойко Стойков напомни, че проверките продължават вече 3 години, но на финала е само на една от тях.

„Останалите участници в процеса по производство на научни дипломи продължиха своето развитие“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar