Правителството пада, ако утре вота на недоверие за корупция мине. Това каза експертът по изборния процес проф. Михаил Константинов, цитиран от Фокус.

„Следва завъртане на парламентарна рулетка и ако не се стигне до решение, се отива на предсрочни избори“, обясни той.

„Ако става въпрос за нормално гласуване на вота на недоверие, той няма да мине, каза още той. Ако се стигне до предсрочни избори, това ще означава, че Борисов и ГЕРБ се отказват от управлението. Предсрочните избори ще бъдат през октомври. Съществуват технически проблеми, за които обаче никой не мисли“, предупреди професорът.

„В изборния кодекс е записано, че има тотално машинно гласуване за секции над 300 души. В много от тези секции няма да се мине с по една машина, защото капацитета на една машина е 200 гласували на ден, а има секции, в които гласуват до 800 души. Става въпрос за машини с тъчскрийн, което ще е убийство, заради пандемията от новия коронавирус. Хората, които ще трябва да осигурят в организационно техническо отношение е МС и съответно със законодателни решения-депутатите, те трябва да осигурят 100% медицинска безопасност“, обясни тои.

По думите му машинното гласуване има няколко форми. „Гласуването с тъчскрийн, съществуващо в българския кодекс, го има само в Брюксел“.

Светът мина на дистанционно гласуване и България трябва да се замисли за това, посъветва той и обърна внимание, че при това гласуване тайната на вота трябва бъде премахната, защото иначе дистанционното гласуване ще е противозаконно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar