Невъзможно е да се отвори врата към диктатура в България в настоящия момент. Така смята Веселин Вучков, преподавател по наказателно право в Нов Български университет, бивш министър на вътрешните работи от 7 ноември 2014 до 11 март 2015 г.

„Сега има много по-големи възможности, много по-широки, за повишаване на гражданското самосъзнание и това, на което най-много разчитам и аз, все пак имам известен опит в политиката, е, че младите хора не са безразлични към съдбата на своето отечество. Освен всичко друго, много трудно могат да бъдат подведени от хора, които смятат, че са незаменими и които смятат, че в обстановка на епидемия, извънредно положение ще накара хората да мислят много по-малко за абсолютно задължителните реформи, включително да кажем в здравеопазването, МВР и служби за сигурност, които са императивно необходими, за да може целият ни народ да живее малко по-добре“, подчерта проф. д-р Веселин Вучков в предаването „Хоризонт до обед“.

Вучков е автор на предговора на книгата на Никола Долапчиев „България – превръщането в сателит“, която описва постепенната съветизация на всички сфери в обществения живот у нас след 1944 година.

Проф. Никола Долапчиев е виден български юрист, професор по наказателно право и член на Българската академия на науките. Бил е адвокат на принц Кирил.

„Никола Долапчиев е познат на нас, юристите, макар и в много по-тесен кръг, мога да кажа със съжаление. Това е един от най-известните преподаватели по наказателно право в Софийския университет, Юридическия факултет. Човек с европейска, бих казал в някаква степен и световна известност. Той е защитил дисертация в Германия – 1924 година, след това специализира в много страни по света. От 1933 година е редовен професор по наказателно право в Софийския университет. Около 10 години оглавява катедрата по наказателно право и съдопроизводство там“, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ Веселин Вучков,

Никола Долапчиев е привърженик на политически кръг „Звено“ и се озовава в Отечествения фронт. Стига до поста подпредседател на Българската академия на науките и изкуствата в края на 1944. Той е един от учредителите и заместник-председател на Съюз на учените.

„Обаче за година-две в него се натрупва такова огромно разочарование, заради доминацията на Комунистическата партия, включително и над съюзниците в Отечествения фронт“, разказа Веселин Вучков.

През август 1947 Никола Долапчиев е изпратен като пълномощен министър в Лондон. Книгата „България – превръщането в сателит“ е издадена през 1971 година на английски език от българска емигрантска общност в Рио де Жанейро, Бразилия. В нея Никола Долапчиев представя модела, чрез който Съветският съюз прониква във всички държави от завладения Източен блок.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar