Протест на велосипедисти под наслов „Поход за живот“ се състоя тази вечер в центъра на София срещу забавянето на законовите промени, които да гарантират сигурността им.

Велосипедистите легнаха на жълтите павета пред МС, след което се придвижиха до сградата на МВР. Те настояват да се въведе изискване за минимална дистанция от метър и половина при изпреварване на колоездач.

И припомниха, че за по-малко от две седмици са станали два фатални инцидента с колоездачи в столицата – единият край стадион „Локомотив“, а другият – на Околовръстното шосе на София.

Още не е заловен шофьорът, блъснал велосипедист на кръстовището при стадиона. От полицията издирват очевидци на катастрофата, в която загина млад мъж, баща на две деца, .

Участниците в акцията ще призоват и за по-активни действия от страна на МВР и на гражданите при издирването на шофьора, който избяга от мястото на инцидента.

По-рано днес в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Иво Делин от сдружение „Велоеволюция“ заяви, че едно от основните искания са по-сурови наказания за шофьори, избягали от мястото на катастрофата:

„Това, което силно ни притеснява, е, че когато шофьор блъсне велосипедист и избяга от местопрестъплението, неговото наказание не се увеличава, ако го хванат въобще. Искаме тези наказания да са много по-големи, ако избягаш и оставиш човек на пътя. И особено когато това се случва между малки населени места, на тъмно, шофьорът знае, че е сам на пътя, няма свидетели“.

Делин подчерта и почти нулевата ангажираност на компетентните органи към състоянието на велоалеите, към нарушителите на правилата за движение по пътищата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar