Повече от хиляда души скандираха „мафия“ и „оставка“ по време на протест пред Съдебната палата в столицата, организиран от инициативата „Правосъдие за всеки“. Повод за недоволството на гражданите е процедурата по избор на следващ главен прокурор, която миналата седмица също изкара стотици на улицата.

Хората негодуват срещу това, че единствен кандидат за поста е настоящият заместник-главен прокурор Иван Гешев и състезание на практика няма. Според протестиращите процедурата е задкулисна, а изборът – предопределен. Чрез лозунги и транспаранти те наричат Гешев „прокурор на мафията“ и „новата бухалка на властта“.

Засягайки както неограничените правомощия на главния прокурор, така и професионалните качествата на самия Иван Гешев, протестиращите заявиха, че няма да допуснат настоящата практика да продължава. Според тях проблемът е в модела, а Цацаров и Гешев са само личности, които го представляват.

Голяма част от негодуващите посочиха следователя Бойко Атанасов като подходяща кандидатура за нов главен прокурор. През последните години неколкократно Атанасов направи опити да освети проблемите в следствието, но без каквато и да е подкрепа от страна на колегите си.

Хората настояват кандидатурата на Иван Гешев да бъде оттеглена, а процедурата да започне отначало. Те се заканиха да организират нови протести през септември. За 24 октомври пък е насрочено гласуването на Висшия съдебен съвет за нов обвинител номер 1.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar