Макар и рядко, съдии и прокурори също се озоват на подсъдимата скамейка. Какво се случва тогава?

Обзорът на делата срещу магистрати показва странно съвпадение – те обикновено се протакат по формални причини. Има случаи дори на прекратяване на наказателното преследване по давност. А когато оправданите магистрати заведат дела за обезщетения, им се присъждат рекордни суми – като съдията Петър Сантиров, който печели 200 хил. лв. за вреди. Защото са публични личности, които трябва да имат безупречна репутация, пък са били очернени.

Грешки се допускат и по други дела. Но когато става дума за съдене на магистрати, пропуските стават особено съмнителни. Ето някои примери:

Незаконен състав се е произнесъл срещу Румяна Желева, прокурор от Добрич. Тя е подсъдима за престъпление по служба и лъжесвидетелстване. Софийският градски съд я призна за виновна, но заради многобройни смекчаващи обстоятелства я осъди под минимума – на пробация. Обвиненията срещу нея са, че преди шест години е използвала служебното си положение и е лъжесвидетелствала, за да спаси бившия си съпруг от разследване, след като той е бил спрян на пътя от полицаи, докато шофира пиян. За лъжесвидетелстване Наказателният кодекс (НК) предвижда до 5 г. затвор, а за използването на служебното положение – до 3 г. затвор.

Софийският апелативен съд обаче отмени присъдата. Защото, оказва се, Софийският градски съд е

разгледал делото в по-голям състав, отколкото законът изисква

Градският съд е гледал делото срещу Желева в състав от съдия Ани Захариева и двама съдебни заседатели. Според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) съдия и двама заседатели гледат делата, по които се предвижда повече от 5 г. затвор. Тоест делото срещу Желева е трябвало да бъде гледано от съдия без заседатели. „Щом броят на членовете на състава не е съобразен със закона, е налице абсолютно процесуално нарушение“, заявяват апелативните съдии.

Прокуратурата твърди, че на 30 юни 2012 г. тогавашният съпруг на прокурорката бил спрян от пътна полиция, защото видимо криволичел с буса си. Той бил без книжка, но се обадил на жена си. Тя пристигнала на мястото с шофьорската му книжка, поздравила полицаите със „Здравейте, колеги“ и се представила като прокурор. След това обяснила, че ще прибере съпруга си и попитала дали могат да си тръгнат без последици. Преди това Желев категорично отказал да даде проба за алкохол и започнал да буйства, да обижда униформените и да сипе закани. След като му казали, че ще му съставят и акт, ако откаже теста за алкохол, той ударил с юмрук единия полицай. Дошъл втори екип на МВР и мъжът бил арестуван, а Румяна Желева казала, че е прокурор и полицаите нямат право да задържат съпруга й. После свидетелствала, че съпругът й нищо не е направил. В крайна сметка той е бил осъден условно на една година затвор за хулиганство, нанасяне на лека телесна повреда и закана с убийство, пише lex.bg.

Делото бе внесено в съда през ноември 2016 г. През септември 2107 г. беше четена присъдата. В мотивите към нея на съдия Захариева и заседателите се казваше, че Желева е била поставена в екстремна ситуация от бившия си мъж, като го видяла пиян и без документи, а работата му била свързана с шофиране и отнемането на книжката щяло да се отрази на семейния бюджет. Съдът прие още, че

не е висока и обществената опасност на лъжесвидетелстването,

защото е било свързано с оневиняването на тогавашния й съпруг, който е и баща на детето й.

Делото стигна до САС, след като прокуратурата настояваше за условна присъда от две години затвор, а Желева иска да бъде оправдана. И сега машината започва да се върти отначало.

Незаконните състави не са само в градския съд. С мотив, че такъв състав се е произнесъл и по друго дело срещу магистрат – бившия окръжен прокурор на Плевен Иво Радев, Върховният касационен съд върна преди близо година делото за ново гледане от Софийския апелативен съд.

Последното заседание по делото е на 21 февруари 2017 г. Тогава съдът го обявява за решено. На 7 март Висшият съдебен съвет освобождава от длъжност един от съдиите в състава – Алексей Трифонов, тъй като той стана зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Решението на САС по делото на Иво Радев е от 22 март и не е подписано от Трифонов. Върховният съд обяснява, че подписите на всички членове на състава са задължителни. Без тях

съдебният акт не съществува в правния мир,

а вътрешното съдийско убеждение на тройния въззивен състав не е известно. Затова и съдията докладчик от САС е трябвало да възобнови съдебното заседание и да насрочи ново разглеждане от нов състав.

Един от тримата върховни съдии не е съгласен, че липсата на подпис в случая е порок. ВКС намира още две причини, за да отмени оправдателната присъда и да върне делото на САС. Те са свързани с необоснованото отхвърляне на показанията на едни свидетели, за сметка на други и доверяването основно на обясненията на подсъдимия, както и с това, че и двете инстанции не са обърнали внимание, че Радев е ходатайствал пред съдия и прокурор да не вземат решение по свое убеждение.

При новото гледане в апелативния съд делото срещу Радев е приключило в края на ноември м.г. Решението обаче още не е постановено.

Срещу Люба Петрова от Районния съд в Раднево има две наказателни дела. Едното е за лъжесвидетелстване, подбуждане към лъжесвидетелстване, длъжностно престъпление, лихварство, измама и документни престъпления. Делото е в съда от март 2016 г. На 13 юни т.г. магистратите прекратяват наказателното преследване срещу Петрова по двете обвинения за подбуждане към лъжесвидетелствата. Причината е изтеклата абсолютна давност.

Първият процес срещу нея

още не е приключил на първа инстанция

В края на 2014 г. съдия Петрова беше отстранена от длъжност. Заради изменения в Закона за съдебната власт, в края на ноември м. г. съдийската колегия я възстанови на работа. След като й беше повдигнато новото обвинение за документното престъпление, главният прокурор Сотир Цацаров отново поиска отстраняването й от длъжност и съдийската колегия го гласува на 23 май.

През февруари т. г. на първа инстанция приключи другият процес срещу Петрова. Тя получи едногодишна условна присъда за документно престъпление за това, че си е измислила протокол от цяло съдебно заседание по дело за принудително лечение.

През май делото стига до Софийския апелативен съд. Той обаче връща папките на градския с мотива, че жалбата на Петрова срещу присъдата й не отговаря на изискванията на НПК и няма как казусът да бъде разгледан на втора инстанция. В жалбата няма искания и твърдения по съществото на обвинението, нито с какво тя не е съгласна с присъдата си, Така окончателната присъда на Петрова все повече се отдалечава във времето.

Интересно е развитието и по делото срещу Ирена Иванова, съдия от Белоградчик. То е внесено в съда през ноември 2016 г. През юни т.г. по искане на прокуратурата съдия Веселина Ставрева и съдебните заседатели си правят отвод. Тепърва процесът ще се разпределя и ще тръгва отначало.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar