Какъв е достъпът до служебна обществена информация, кой и как има право да я използва, в какви случаи и какви са ограниченията. Всичко това е предмет на Закона за достъп до обществена информация.

Районната прокуратура в Дряново отказа да образува разследване срещу гражданин, който залива със заявления за достъп до обществена информация кмета на градчето Мирослав Семов.

Неотдавна

Семов сезира

окръжната

прокуратура

в Габрово

с искане за проверка, която да установи какво прави Ангел Ангелов с получената информация и дали не е налице злоупотреба с права.

Сигналът бе препратен по компетентност на районната прокуратура. Започна проверка за набеждаване в престъпление на Семов със срок на произнасяне до края на декември.

„Имаме отказ за образуване на досъдебно производство. Няма данни за набеждаване на кмета или друго престъпление от общ характер“, заяви за „24 часа“ говорителят на окръжната прокуратура Людмила Рачева.

„Поискал съм помощта на прокурора, за да разбера какво иска, защото, ако искаше само една информация, която е за негово лично удовлетворение или да направи някакво добро предложение, аз съм съгласен. Но да излиза в някакви медии с негови интерпретации и отправки към Наказателен кодекс, на мен това ми се струва тенденциозно“, заяви Мирослав Семов.

Кметът подава сигнала до прокуратурата, след като на страниците на безплатно разпространяван в общината вестник

излиза

публикация за

неправомерно

изразходване на

приходите,

влезли в общинската хазна от такса битови отпадъци за 2016 г.

„Публикувал съм доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, където се установява, че има 57 хил. лв. неправомерно изразходени за цветя, торене на градинки, поливане, което трябва да е от общия бюджет, а не от постъпленията от такса смет. Престъпление ли е публикуването на нещо, което го има като официална информация“, казва активният гражданин.

Ангел Ангелов е родом от Дряново, но живее в София. Има имоти в градчето и плаща данъци. За себе си казва, че 12-13 г. бил служител на МВР, работил в Икономическа полиция като разследващ и е наясно с нещата. Приел за своя кауза да помогне на съгражданите си да знаят как се управляват парите им и смята, че с публичност може да накара администрацията да работи в техен интерес.

„Искам да помогна на хората, имам знания, имам опит, мога да ги приложа безплатно. Абсолютно никакви други амбиции нямам, освен добронамерено да помогна да живеят в по-добро място“, заяви той.

Казва, че все някой трябва да започне тази борба и затова пита по всякакви теми. За тази година заявленията, подадени от него по Закона за достъп до обществена информация, са над 20. Първото е от януари и е за изпълнение на решение на общинския съвет от лятото на 2017 г. за закупуване на 3 камиона за общинско предприятие „Чисто Дряново“.

Оказва се, че е обявена обществена поръчка за закупуването само на един камион.

„Като пътувам до Дряново, забелязвам, че има още два камиона със софийска регистрация. Започнах да се интересувам и в един момент разбирам, че фирмата, която е спечелила доставката на камиона, същевременно се явява и наемодател на другите два камиона.

Поисках

такъв тип

информация –

има ли сключени

договори

общината за

наем на камиони,

какъв наем се плаща, да ми се представи договорът за наем“, обяснява Ангел.

На 21 февруари получил отговор, че наемът е пряко договорен, но не му предоставят документ, защото третото лице не желае договорът да става публичен.

Това го амбицирало да продължи да иска информация.

Основно

въпросите му

са свързани

с такса

битови отпадъци

– как се определя промилът, колко е наличното салдо, преходният остатък, защо е нужно да се увеличава тази такса всяка година.

„Цифри, които ние като граждани и като данъкоплатци трябва да знаем“, категоричен е Ангел.

Заради отказ да му бъде предоставена информация, атакувал неведнъж кмета в съда. От решените 5 дела 4 са в негова полза.

„На месец получаваме поне по две заявления за достъп до информация от Ангелов, а за да се подготви един отговор, някой път с повече от 10 въпроса, е нужно много време и ресурс.

Трябва да направим една дирекция, която да му отговаря само на него и той винаги не е доволен. Винаги има допълнителни въпроси. Ако се забавим малко, веднага ни съди“, оплаква се кметът на Дряново.

„Започнах доста да се притеснявам за начина на харченето на средства, говорим за груби грешки. Установявам, че има много нарушения“, твърди обаче питащият. За нередности в управлението на община Дряново е сезирал и комисията за борба с корупцията.

„Той изнася информация в медии, прави препратки към НК, лично мен ме набеждава в някакво престъпление. Нека прокурор да провери сигналът, който съм подал има ли основания, или не. Като каже, че той е прав – добре. Но съгласете се, че не мога да му бъда вечно боксова круша“, казва Мирослав Семов, който е избран с бюлетината на ГЕРБ.

Той подозира, че активността на Ангелов е свързана с предстоящите местни избори и нечии политически интереси.

„Никога не съм бил член на партия и нямам никакви политически амбиции, равно отдалечен съм от всички политици. Това, че съм проявил някаква гражданска позиция и искам да има публичност, може би на него така му е удобно да си го тълкува“, отговаря Ангел Ангелов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar