С фалстарт започна процесът срещу Черната вдовица от Бургас Веселина Гинева. Бившата детска учителка, обвинена в убийството на бившия си съпруг застана на подсъдимата скамейка, само за да чуе, че делото се връща на прокуратурата за доразследване. Според окръжния съд в Бургас, обвинението е допуснало груби процесуални пропуски и неточности. Магистратите установиха, че обвинителният акт сочи, че инж. Димитър Меразчиев е починал на 1 август 2014 г., а в същото време са представени доказателства, че той е издъхнал след дълги мъчения, което води до продължителност на деянието. Неяснотата около точната дата на извършване на убийството нарушавало правата на подсъдимата, отсякоха магистратите. Съдебният състав откри гаф и по второто обвинение за измама срещу Веселина, която въвела в заблуждение НОИ и прибирала близо две години пенсията на мъртвия си съпруг, като криела, че е починал. Според магистратите обвинението за измама не било формулирано правилно, тъй като прокуратурата не е посочила конкретните действия, с които подсъдимата извършила измамата и заблудила служителите на НОИ.

Бившата детска учителка Веселина Гинева, влезе в съдебната зала под охрана, но с гордо вдигната глава. „Нямам какво да кажа, заяви тя и подмина журналистите.

Адвокатът й поиска от съда обвиняемата да бъде освободена и арестът да бъде заменен с по-лека мярка. Защитата изтъкна, че Веселина Гинева е неосъждана, с чисто съдебно минало, с постоянен адрес и нямало опасност да се укрие. Магистратите обаче отказаха да я освободят с мотива, че са налице достатъчно доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че бургазлийката е извършила престъпленията, в които е обвинена.

На съдебното заседание присъства бившият шеф на „Океански риболов“ кап. Костадин Патранесков, близък приятел на жертвата. „Не съм психолог, но като гледам тази жена, мисля, че би трябвало при тези обстоятелства и тези условия да стане вейка, да се измъчва, да има съвест. Вие виждате ли нещо подобно?“, коментира вида и поведението на подсъдимата Патранесков. Той сподели, че често се виждал с инж. Меразчиев на кафе, но в един момент спрял внезапно да му се обажда. Капитанът узнал какво е станало от медиите.

Черната вдовица е обвинена, че е лишила противозаконно от свобода бившия си съпруг, след това го е убила и заблуждавала служителите в НОИ, че Димитър е жив, за да получава пенсията му.

Разплитането на кошмарния трилър започна през лятото на 2016-та година, когато ченгета откриха оглозгания труп на жертвата, изхвърлен в бургаския парк „Езеро“. Разследването установи, че мъжът е издъхнал през август 2014 година в апартамента си в бургаския комплекс „Лазур“. В продължение на година и три месеца, Веселина държала в плен бившия си, който бил заключен в една от стаите. Държала го системно гладен, като му давала само по парченце хляб и малко вода. Умишлено го лишила от медицинска помощ, както и от лекарства, необходими за заболяванията му. От недохранване и липсата на адекватни грижи, Димитър Миразчиев издъхнал. След това пренесла трупа му от апартамента, натоварила го в пластмасов контейнер за смет на колелца, с който пренесла тялото до парка и го изхвърлила. После продължила да прибира пенсията му, със старо пълномощно, издадено й от Димитър. За времето от убийството до откриването на трупа, бившата съпруга прибрала над 21 000 лева от НОИ. До момента обвиняемата отрича да е замесена по какъвто и начин в зловещото убийство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar