Софийската градска прокуратура започва разследване срещу неизвестен извършител, който на територията на Северна Македония е повредил или е допуснал да се повреди самолетът, катастрофирал край Скопие на 2 април, съобщиха от държавното обвинение в понеделник.

Миналата седмица малкият самолет „Чесна“ П210Н, летящ от Охрид за София, се разби в труднодостъпния и заснежен район на връх Солунска глава в планината Якубица. Загинаха мъжът, управлявал машината, неговата съпруга и двете им дъщери – на 14 и 18 години.

След катастрофата директорът на Специализираното звено за разследване на авиационни събития Христо Христов коментира, че когато се води такова разследване, експертите имат четири хипотези – човешки фактор, технически отказ, здравословното състояние на пилота и метеорологичната обстановка. Според него именно четвъртият фактор може би се е оказал решаващ, за да се случи трагедията. Прокуратурата явно обаче допуска още една хипотеза – някой в Северна Македония е повредил самолета. Престъплението се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години или доживотен затвор.

България обаче все още няма право да участва в разследването на самолетната катастрофа, категоричен Христов. Това се дължи на анекс 13 на Чикагската конвенция, според който разследването се води от страната, в която се е случила катастрофата. Въпреки това от прокуратурата отбелязват, че ще бъдат разпитани служители на дирекция „Консулски отношения“ в Министерството на външните работи, както и представители на РВД на Северна Македония. Ще бъдат изяснени данните за силна турбуленция и за загубата на контрол от пилота на самолета.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar