Районната прокуратура в Дупница се е самосезирала по медийни публикации и ще провери случая с танцуващите хоро, които нагазиха във водата на Близнака от Седемте рилски езера в събота.

Това съобщи във вторник окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова пред БНР, уточнявайки, че колегите ѝ ще проверят по реда на надзора за законност действията на контролните органи.

Въпросното събитие бе организирано от фондация „Нашият дом е България“, откъдето впоследствие се извиниха, обяснявайки случилото се с емоцията на участващите в хората и режисьора на снимащия се в този момент рекламен клип.

От Министерството на околната среда и водите вече обявиха, че дирекция „Национален парк Рила“ ще наложи глоби на организаторите и уастниците в инициативата, влезли в едно от езерата. Кои точно са танцуващите обаче, все още не е ясно.

Дирекцията бе издала разрешение за заснемане на клип, като в заповедта са дадени изрични указания за начина на провеждане на снимачните дейности и организацията им. Заповедта обаче не е била спазена и са извършени нарушения на Закона за защитените територии, плана за управление на парка и установените режими и норми в парка.

За това нарушение Законът за защитените територии предвижда глоба за юридически лица от 1000 до 10 000 лв., а за физически лица – минимална санкция от 5 до 100 лв. и максимална – от 500 до 5000 лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar