Историческата балистична експертиза за стрелбата в селския ресторант във Виноградец миналия август, при която бе убит собственикът му, е заключила, че е стреляло дете. Затова прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу общинския съветник Лазар Влайков, който е собственик на пистолета, за това, че не е опазил оръжието си, а го е дал на 6-годишно момче. Над 120 гилзи бяха открити в ресторанта след детския рожден ден, на който бе убит собственикът Наско Тонкев.

Преди 7 месеца главният прокурор Сотир Цацаров се усъмни, че толкова малко дете може да произведе изстрел с бойния пистолет на съветника. Според Цацаров, цитиран от БНР, за разлика от другите оръжия, при които има външен предпазител, който е видим, тук предпазителят е на спусковата скоба, което поставя много въпроси относно възможността на тази възраст да се направи необходимото усилие за натиск на спусковата скоба. Все пак Цацаров каза, че е трудно детето да стреля с пистолета, но не е невъзможно. „Две са версиите – 6-годишно дете е стреляло или лицето, което притежава пистолета – Лазар Влайков, е произвел фаталния изстрел“, уточни главният прокурор тогава.

Според обвинителния акт, публикуван от БНР в петък, на 31 август 2017 г. семейството на Влайков било поканено да празнува рожден ден на 6-годишно момче. Гостите се събрали в заведение на маса за 20 души. Като тръгвал от дома си, обвиняемият взел своя „Глок 21“ и патроните си.

В разгара на празненството имало заря, някои от гостите стреляли с газово оръжие. Когато изстрелите от газовите пистолети намалели, Влайков решил да се похвали с новия пистолет. Той заредил пълнителя и стрелял във въздуха, след което започнал да го показва и предава на други хора, които също стреляли. Повикал при себе си и Наско Тонкев и той също стрелял няколко пъти във въздуха.

6-годишният рожденик обикалял около масата и проявил интерес към оръжието. „Към 23,50-23,55 ч. пистолетът се озовал по неустановен начин в ръцете на малолетното момче, което се намирало в градината и произвело изстрел. Куршумът попаднал в областта на горната лява мишница на Наско Т., който станал от пейката, паднал по гръб и починал“, пише в обвинителния акт.

Според свидетелите, следствен експеримент и множество експертизи изстрелът е произведен от малолетното дете. Момченцето е стреляло и по-рано същия ден, само че с газово оръжие, стана ясно по време на разследването.

Влайков е на свобода под гаранция от 8000 лв. Заплашват го от 3 до 10 г. затвор.

РЕВИЗИЯ

Още две дела е имало срещу Влайков през 2008 и 2012 г., като и двете са прекратени. Първото е за нанасяне на средна телесна повреда при състояние на афект, когато е пребил сина на общинската съветничка Дора Пачева, а второто – за превишаване на пределите на неизбежна отбрана, през 2012 г., когато е нанесъл пет удара с нож на свой съгражданин. Главният прокурор съобщи, че двете прекратени производства ще бъдат преразгледани отново. Досега няма резултат.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar