Прокуратурата вече не разследва журналиста и активист Димитър Пецов от Силистра заради открити наркотици в колата му, а търси кой ги е подхвърлил. Това съобщи самият Пецов пред „Дневник“, като се позова на постановление на прокуратурата от 22 февруари. С него частично се прекратява разследването срещу него.

Миналата година в началото на май Пецов беше спрян от полицейски патрул, а впоследствие задържан за 24 часа, след като при съмнителни обстоятелства, в автомобила му бяха открити наркотици. Той беше освободен, без да му бъдат повдигани никакви обвинение. Малко след това му беше предявено обвинение за държане на наркотици. В колата му бяха открити пакет с 11,7 грама екстази, 7,2 грама хероин, 13 грама амфетамин и 7,2 грама канабис.

Пецов е известен с делата за достъп до информация, които от години води срещу общината в Силистра. От две години той е сътрудникът и на Антикорупционния фонд в района. Преди време организира в града и протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Над половин година по-късно Окръжната прокуратура се насочва към версията, че забранените вещества са му били подхвърлени, за да бъде набеден. Пецов казва, цитиран от „Свободна Европа“, че основната причина за прекратяването на разследването в частта му за наркотиците, намерени в колата му, е обстоятелството, че прокуратурата не е установила категорични доказателства, свързващи го с дрогата. Пред сайта говорителят на силистренската Окръжна прокуратура и неин зам.-шеф Ивелин Чафаланов казва, че досъдебното производство по случая все още не е приключило. Помолен да потвърди, че то е прекратено в частта срещу Пецов, Чафаланов каза, че не е запознат.

В. „Сега“ цитира свои източници, според които прокуратурата приема, че няма доказателства, че наркотиците са на Пецов, защото колата му е била без надзор и може да са подхвърлени. Случаят с Пецов предизвика международна реакция, а МВР дори назначи проверка по случая.

Интервю с Димитър Пецов – четете тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar