Прокуратурата и Агенция „Пътна инфраструктура“ се спешиха след тв репортаж и протест, и само в рамките на един ден бе обявено, че започва спешен ремонт на пътя през Искърското дефиле. Това стана след кадри по Би Ти Ви, показващи ужасното състояние на участъка Ребърково – Лютиброд – Зверино – Елисейна на второкласния път.

Веднага след това бе обявено, че във Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувана преписка по информация в средство за масово осведомяване, в която се описва лошото състояние на настилката на пътя Лютиброд – Ребърково и се посочват оследиците за гражданите – „катастрофи, спукани гуми и изкривени джанти“.

От ВАП е установено, че се касае за републикански път, като правомощията за управление, включително оперативно планиране на изграждането – проектиране и строителство, поддържането, както и организиране, възлагане, финансиране и контрол на дейностите, свързани непосредствено с проектирането, изграждането, управлението, ремонта и поддържането, са възложени от законодателя на Агенция „Пътна инфраструктура“. При това положение от ВАП се съобразява, че подобни нарушения са от естество да засегнат пряко живота, здравето и имуществото на гражданите, написаха прокурорите в официално съобщение и обявиха, че са сезирали председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Още няколко часа по-късно АПИ обяви, че започва ремонт на отсечката. „По трасето през Искърското дефиле до 12 декември преминаваше целият тежкотоварен трафик, пътуващ от Видин, Монтана и Враца към София и обратно, заради модернизацията на участъка от Е-79 между Ребърково и Лютидол. От пет дни за всички превозни средства е възстановено движението по трасето на Е-79 и това позволява да започне ремонт на отсечката от второкласния път II-16 на територията на област Враца“, написаха от АПИ. Веднага след това съобщават, че „на пътноподдържащата фирма, отговаряща за републиканските пътища в областта, е разпоредено да работи мобилизирано, за да може максимално да се възползва от метеорологичните условия в момента и в кратък срок да се подобри експлоатационното състояние на трасето“. За ремонт на отсечката прогнозно ще бъдат необходими около 340 000 лв. от бюджета на АПИ.

Всичко тръгна от протест на граждани на Ребърково, излъчен пред Би Ти Ви. Именно в него бяха и думите на един от протестиращите, цитиран от прокуратурата. Той обяви: „Аз пътувам всяка сутрин, пътят е станал невъзможен за минаване, отворили са се дупки, ежеминутно се пукат гуми, чупят се джанти. Това лично аз го приемам като заплаха за моя живот“, заяви пред камерите протестиращият и добави: „Да дойде главната Тиква да си ремонтира пътя (…). Къде е г-н Каскет? да дойде, тук има виновни“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar