Софийска районна прокуратура се самосезира заради заплаха срещу разследващия журналист Димитър Стоянов от сайта Bird.bg. Служебният автомобил на българския разследващ сайт Bird.bg бе намерен с четири нарязани гуми в края на декември.

Колата е използвана обичайно от Димитър Стоянов. Той е подал сигнал до полицията и приема случая като лично предупреждение заради работата си.

Стоянов е поканен от прокурор при Софийска районна прокуратура да предостави информация, която би могла да помогне за разкриването на евентуалните извършители.

Преди това журналистът съобщи, че е подал сигнал до МВР и пред полицията е изброил разследванията, по които е работил през последните месец. Той казва, че е имал заплахи от служители на известна българска охранителна фирма, която през последните години се замеси в редица публични скандали с прокуратурата и властта.

Той казва, че е работил усилилено и по казуса „Жоси“, който е споменат в писмото на конгресмена Уорън Дейвидсън, с което бе поискано налагане на санкции от САЩ срещу главния прокурор Иван Гешев.

Случаят „Жоси“ засегна главния прокурор Иван Гешев, след като Bird оповести факта на прехвърлянето на 2% от капитала на фирмата за млечни продукти на името на баща му Стоимен. Главният прокурор и досега не е обяснил как се е стигнало до издаването на тези документи.

Съсобственикът в „Жоси“ Георги Цолов Георгиев твърди, че е поискал съдействие от прокурор Иван Гешев в битката срещу съдружника си Симеон Присадашки преди близо 9 години. След това е прехвърлил на бащата на Гешев дял във фирмата си.

Към момента няма пречки за вписването в Търговския регистър на собствеността на бащата Гешев в „Жоси“, но това би го направило длъжник на НАП, тъй като фирмата се намира в процедура по несъстоятелност. Случаят бе изваден наяве при разследване на Bird.bg и гражданската организация БОЕЦ през 2021 година.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar