Окръжна прокуратура – Бургас се самосезира след публикациите в медиите и сигналите от гаждани, че на плаж „Смокиня“ са унищожени пясъчни дюни и разораване на пясъка. Държавното обвинение вече е разпоредило проверка на случая.

„Проверката е възложена на служители на ОД на МВР – Бургас, които имат правомощия за извършването й, установени в чл. 32, ал. 11, вр. чл. 30, ал. 3 от ЗУЧК. Действията по проверката започват незабавно. При стартиране на административно наказателно производство и при констатация на административно нарушение може да бъде използван целия обем на възможности, предвидени в чл. 41, вр.чл. 20 и чл. 21 по ЗАНН, които позволяват отнемане в полза на държавата на средствата, с които е осъществено нарушението. С цел предотвратяване и преустановяване на административните нарушения по ЗУЧК, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от тях, компетентният или оправомощени от него длъжностни лица могат да приложат и административни мерки спрямо физически или юридически лица, съобразно чл. 34 от ЗУЧК. Окръжна прокуратура – Бургас трябва да бъде уведомена за предприетите мерки в срок до 19.04.2021 г.“, съобщиха от държавното обвинение.
Успоредно с това проверка по случая започна и РИОСВ – Бургас. Експерти на екоинспекцията са извършили проверка на терен и са установили, че в два полигона се извършват дейности по подготовка за поставяне на преместваеми обекти.
„Местоположението на бъдещите преместваеми обекти е обозначено на терен с колчета. След заснемане с GPS се установи, че не се засягат обекти по чл. 6, ал. 4, т. 4 от закона за устройство на Черноморското крайбрежие (пясъчни дюни) със забрана за разполагане на обекти и съоръжения“, съобщиха от РИОСВ Бургс. От инспекцията уточниха, че новата схема за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения на морски плаж „Смокини – север“ не е внесена за съгласувана с РИОСВ – Бургас, поради което на концесионера е дадено предписание да преустанови всякакви действия до съгласуване на схемата за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar