Прокуратурата се похвали, че активно работи по сигнала на ДПС за т.нар. златни паспорти и е разпитала днес шефът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев като свидетел, съобщи говорителя на специализираната прокуратура Христо Кръстев на брифинг по друга тема.

Янев е бил разпитван дали са извършвани реално проверки на хората, които са получили гражданство, дали са правени такива инвестиции и дали след придобиване на българско гражданство са извършвани проверки дали тези инвестиции са поддържани.

„Делото е на 3 седмици, водят се интензивни действия по разследването в момента“, заяви Кръстев.

Парламентът гласува в средата на февруари да отпадне възможността хора, придобили статут на постоянно пребиваващи да получат гражданство срещу инвестиции. Практиката, въведена през 2013-та година обаче се оказа, че е по-скоро схема, която позволява чуждите граждани да получават паспорти, но да не правят реални инвестиции.

Малко преди това, в началото на февруари от ДПС внесоха, получен в пощата на депутата Хамид Хамид анонимен сигнал, за „чудовищна схема“, според който над 120 души от Русия и Китай са получили неправомерно гражданство, право на пребиваване или инвестиционни сертификати в България. Прокуратурата се задейства светкавично и образува проверка.

Стамен Янев беше директор на агенцията по инвестиции по време на управлението на ГЕРБ, бил е зам.-министър на икономиката, а Кирил Петков – като министър на икономиката в първото служебно правителство на Румен Радев – го върна на поста директор на Агенцията по инвестиции. Той е и зам.-председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Янев от 2015 г. е изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, като при втория кабинет на ГЕРБ (2014-2016 година) заема поста като представител на Реформаторския блок. Той остава начело на институцията и по време на третия кабинет на Бойко Борисов. Преди време „Медиапул“ се позовава на източници, според които Янев, който бе в борда на държавната банка ББР, е съдействал на Петков да се ориентира по­-бързо в ситуацията и сега една от целите е през Янев да се нанесе удар и по „Продължаваме промяната“.

На 10-и февруари Янев заяви, че смята, че е на топа на устата заради политическа битка и заяви, че подкрепя решението на правителството да прекрати възможността за икономическо гражданство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar