Прокуратурата е образувала дело заради фалшивите дипломи, издавани от Югозападния университет „Неофит Рилски“ (ЮЗУ). То е за длъжностно престъпление, а разследването е възложено на местната полиция. Не се съобщава за повдигнати обвинения.

За фалшифициране на оценки и дипломи в правния факултет на ЮЗУ се заговори още миналата година. Бившият преподавател там Стефан Дечев изнесе данни, че негови подписи са били подправяни и са били нанасяни оценки от изпити, които никога не са били провеждани. Той разказа и за случай, в който била издадена диплома на жена, която никога не е била студентка. Дечев твърди, че е забелязал нередностите през 2022 г.

По случая бе извършена проверка от просветното министерство. Тя установи редица нарушения като нанасяне на оценки в главните книги при липсващи изпитни протоколи, вписани оценки по дисциплини, които са водени от един преподавател, но са подписани от друг човек и др.

В специалност „Право“ бяха открити обучение в съкратени срокове, преместване от друго висше училище от друга специалност, неспазване на продължителността на обучението, неспазване на хорариума по задължителните дисциплини, както и признаване на изпити от една образователно-квалификационна степен в друга.

Изводите бяха, че голяма част от учебната документация в Правно-историческия факултет „Неофит Рилски“ се води непрецизно, некоректно, допуснати са редица технически грешки, поправки на заглавия на дисциплини, грешки в хорариума и др.

Ръководството на висшето училище отрече да са издавани фалшиви дипломи. Ректорът на университета проф. Николай Марин даде да се разбере, че не възнамерява да се съобрази с препоръката на МОН да се проведат нови изпити за студентите с неправомерно признати изпити, така че да изпълнят всички държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността и професионална квалификация „юрист“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar