Прокуратурата започна разследване за проявена жестокост към животни след като са събрани достатъчно доказателства за престъпление свързано с трагичния инцидент с изоставеното стадо от 100 коне. Около 70 от тях умряха от студ и глад, а 30 и в момента бедстват в Осоговската планина. Това стана известно от изявление на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от агенция „Фокус“.

Доброволци са стигнали до бедстващите животни

В същото време в късните следобедни часове днес екипи от доброволци, планински спасители и разследващи органи са достигнали до бедстващите коне, стана известно от един от доброволците в акцията Елица Димитрова.

По думите й с помощта на моторни шейни екипите са достигнали конете. На място са доставени сено, слама, чували с овес и хранителни смески. Вчера вечерта с високопроходима техника също е доставена храна за конете.

Още три коня са починали

На мястото при конете е и соченият за собственик Петър Пищалов, който е пренощувал край стадото. Установено е, че още три коня са починали.

Превозени са до конете разследващи полицаи и екип от Областна дирекция по безопасност на храните, които извършват огледи и проверки. Инспекторите ще сравнят информацията от чиповете на конете с тази във водения регистър. Целта е да се установи по категоричен начин собственикът на животните. Екипите все още не са се върнали в базата на планинските спасители.

Разследва се злоупотреба с евросредства

„Районната прокуратура в Кюстендил започна разследване за това, че е проявена жестокост към гръбначни животни. Противозаконно е причинена смъртта им“, поясни тя.

Разследването е започнало с разпити на свидетели. Част от него ще бъде установяването дали има злоупотреба с европейски средства, съобщи още Арнаудова. Наказанието за подобни престъпления е от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 2 до 5 хил. лв.

Прокуратурата разполага с данни, че извършителят на престъплението е имал задължение да отглежда животните и е осъществявал дейност по полагане на грижи за тях. „За отглеждането на тези коне на собственика е заплащана сравнително добра парична субсидия“, коментира още говорителят.

„Престъплението, което според нас е извършено, се отличава с особено висока обществена опасност. От кадрите в медиите сме свидетели, че е проявена жестокост към животните. Останалите живи са в сериозно и тежко здравословно състояние,“, каза Румяна Арнаудова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar