Спешна проверка и десетдневен срок за събиране на данни и сведения по случая със скандалното видео от бургаската детска градина „Брезичка“ разпореди Района прокуратура Бургас, предаде кореспондентът на БГНЕС от черноморския град.

Прокуратурата ще установява дали има реално насилие над деца и дали има достатъчни данни за деяние по член 187 по НК, който касае изтезание на малолетно дете от лице, под чието грижи е възложено или чието възпитание е поверено. Под изтезание пък се разбира както физическо, така и психическо изтезание.

По настояване на прокуратурата доклад ще трябва да изготвят от Държавната агенция за закрила на детето. Днес вече са направени разпити на възпитателките, за които родител настояват за отстраняването им от работа.

„Предвидено е да бъдат снети сведения от всички лица, които имат отношение по случая. Да се установи самоличността на възпитатели, на всички помощник-възпитатели, медицински персонал, родителите на децата. Да бъде преценено дали децата са споделили за това, което се случва в детската градина, дали родителите са взели някакво отношение, дали са уведомени други институции във връзка с наблюдаваните кадри предполагам от цялата бургаска общественост днес. Необходимо е също така по отношение на децата да бъде възложена и изготвена съдебномедицинска експертиза с оглед установяване на определени увреждания върху тях“, заяви прокурор Кери Дюлгерска. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar