Прокуратурата поиска максималното по закон наказание от 12 години затвор за Йоан Матев, подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов, който издъхна от прободни рани в Борисовата градина на 2 юни 2015 година в столичната Борисова градина, съобщи БНР. В момента на убийството Матев е бил непълнолетен и по закон може да получи наказание от 5 до 12 г. затвор.

В първите си обяснения пред съда, след като беше обвинен, Йоан Матев заяви, че е невинен и че върху брат му – Марсел, е бил оказан психологически и физически полицейски натиск, за да го уличи в убийството на Георги Игнатов.

Делото е на финалната права на първа инстанция в Софийския градски съд. За първи път единственият подсъдим по делото даде обяснения пред магистратите.

„Не съм извършил това, в което ме обвиняват. Разбрах за убийството от медиите и социалните мрежи“, заяви Йоан Матев, цитиран от „Нова телевизия“. Той твърди, че не е бил на местопрестъплението и не е извършил убийството.

„Ходих на тенис тренировки от 10:00 до 12:00 часа. После излизах да обядвам и след това се връщах за следобедни тренировки. Понякога тичах сам в парка. Родителите са ни карали и взимали от тренировки. Не съм отсъствал от училище, за да се крия“, обясни Матев пред магистратите.

„Брат ми е бил тормозен в полицията и е наговорил глупости за случая. Не мога да си представя така да посегна на човек“, подчерта подсъдимият.

Малко след убийството полицията разпространи запис, на който се вижда тичащ младеж в района на парка, за когото се предполагаше, че е извършителят. Последва продължително издирване и призиви към гражданите, ако разпознаят момчето от записите, да се свържат с полицията. Матев беше задържан през февруари 2017 година, но визуално се различаваше от снимките и кадрите, а по време на процеса негови съученици разказаха, че също са забелязали промяна.

Ножът, с който прокуратурата твърди, че е убит Игнатов, беше открит близо до местопрестъплението в хода на разследването. Братът на подсъдимия – Марсел Матев е завел полицията до мястото, където е скрито оръжието на престъплението – нож. Експертизата обаче не откри ДНК материал по него, а братът, който е ключов свидетел в процеса, се възползва от правото си да не дава показания пред съда. Според разследващите Йоан Матев е разказал пред брат си за убийството.

На днешното заседание Матев обясни промяната във външността си с това, че е сменил и спорта, който тренирал и добави, че го е правил няколко пъти, както всеки тийнейджър.

В училището му били разпространени снимки на „тичащото момче“ и днес Матев каза, че многократно е бил питан от съученици дали има нещо общо със случая, но не се притеснил, защото твърди, че не той е извършителят.

През декември 2016 година разбрал, че негови бивши съученици са били разпитвани по случая. Два месеца по-късно е арестуван и от разследващите разбира, че показания е дал и брат му, съобщава БНР. Според подсъдимия, брат му е бил подложен на физически и психически тормоз и въпросът пред него е бил поставен с два варианта – или да посочи Йоан Матев като извършител, или ще бъде обвинен той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar