Върху имуществото на Биляна Петрова, заместничка на отстранения кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, са наложени запори. Това стана ясно в съда, където Петрова поиска да бъде освободена от ареста и за пореден път й бе отказано. Тя заяви, че няма намерения да се крие, нито пък има възможност да го направи. „Аз не съм теглила нищо от банковите си сметки, които са запорирани, защото вярвам, че ще докажа невинността си“, каза Петрова.

Запорите са наложени още в началото на юни по искане на прокуратурата. Обвинението е поискало същото и за другите двама обвиняеми по делото – Иванчева и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, който според разследващите е бил посредник при искането на подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Петрова представи документи, че има камъни в жлъчката и трябва да поддържа диета, която не може да й бъде осигурена зад решетките. Съдът назначи експертиза от гастроентеролог. Според медицинското заключение на д-р Адриана Русева, Петрова може да остане в ареста и не й се налага болничен престой. Тя също препоръча диета, но заяви, че не знае дали в ареста има такава храна. Обясни, че е изпратила запитване, но не й отговорили. „В ареста храната се поднася в отпадъчни опаковки с хлебарка“, заяви адвокатът на Петрова Марияна Попова. Тя обясни, че това не е храна за хора на диета, а просто отделена от общо сготвеното.

Самата Петрова обясни, че иска да излезе от ареста, за да се грижи за дъщеря си и възрастната си майка, която е трудноподвижна. Докато говореше за тях, се разплака. Съдът даде един час почивка, след който реши, че обвиняемата остава в ареста. Решението не е окончателно.

Повече от четири месеца Иванчева, Петрова и Дюлгеров са в ареста. Иванчева многократно се опита да излезе, като представи документи и за тежко заболяване, и за това, че е започнала процедура инвитро. Съдът отказа да я освободи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar