Софийската апелативна прокуратура (САП) е отменила акта на по-нисшестоящата Софийска градска прокуратура (СГП) да не разследва сигнал за законови нарушения на длъжностни лица във връзка със строителството на газопровода „Турски поток“ на територията на България.

САП е констатирала, че крайният извод на СГП бил прибързан и неправилен. Посочени са установените от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) конкретни нарушения на Закона за обществените поръчки при строителството на газопровода, който прокуратурата нарича „Турски поток“, макар че официалното му име е „Балкански поток“. Това име беше наложено от бившия премиер Бойко Борисов, зад което се криеше негов и на Русия интерес да бъде разграничен от „Турски поток“ на турска територия, за да се избегнат санкциите на САЩ към компании, които работят по проекта, както и за да го пришие към газов хъб „Балкан“, който е одобрен от Европейската комисия.

Борисов обслужи интереса на Русия

Борисов в средата на 2016 г. лансира идеята за газовия хъб „Балкан“, за да насочи „Турски поток“ към България. После се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва през май 2018 г. и беше обявена т.нар. процедура за резервиране на капацитет, която трябваше да докаже, че към проекта има търговски интерес. Но вместо за целия газопровод беше направен търг за входно-изходните му точки на турската и сръбската граница. Така формално европейските правила не изглеждаха нарушени (никой оператор не държи над 50% от капацитета на тръбата), но зад фасадата всичко е както при спрения преди години проектогазопровод „Южен поток“ – „Газпром“ резервира 90% от входния и 80% от изходния капацитет. С което се постигна и целта на Кремъл – да се затвори България като транзитна територия за алтернативни доставки, включително към Украйна, и да се осигури директен достъп на руския газ до Сърбия и Унгария.

„Газпром“ вдига износа за Европа благодарение на „Турски поток“

При избора на фирми за строителството се проведе обществена поръчка, в която на първо място излезе саудитският консорциум „Аркад“, но държавата се опита да отстрани компанията в полза на втория – свързан с „Газпром“ италианско-германски консорциум. Това обаче предизвика междудържавен скандал и проектът беше даден на „Аркад“, но както и Борисов сам призна – след договорка с руските партньори. Резултатът от това беше, че близки до „Газпром“ фирми буквално превзеха саудитския консорциум, припомня „Капитал“. Също така проектът беше финансиран с руски средства, дадени като кредит на „Булгартрансгаз“, тръбите бяха доставени от руския завод ТМК, а над 2000 строителни работници бяха командировани в България от Русия и Беларус.

Правителството на Бойко Борисов пренебрегна всички трудовоправни нарушения по изграждането на проекта, включващи смъртни случаи на работници, впрегна армията да помага за транспортирането на строителна техника, нареди да се издадат всички необходими разрешителни и екологични оценки в невиждано кратки срокове, позволи замърсяване на питейните води на Плевен, както и унищожаване на речни корита и земеделски площи.

Така дългият около 450 км газопровод беше построен за около една година и в началото на 2021 г. газът от Турция към Сърбия през България потече.

Ползи само за Русия

Продължението на „Турски поток“ през България има преки ползи само за Русия – заобикаля Украйна, осигурява коридор на руския газ към Сърбия и Унгария и поставя в зависимост българската енергетика. От финансова гледна точка транзитните такси, които „Газпром“ ще плаща, едва ще покрият инвестиционните разходи в следващите 15 години. А дотогава няма никаква сигурност, че проектът въобще ще се използва предвид военните конфликти и новите политики за енергийна независимост на ЕС.

Когато „шефът“ Бойко Борисов говори, фактите мълчат (серия поредна)

За българските потребители продължението на „Турски поток“ няма никакво значение – той няма разклонение към националната мрежа.

„Турски поток“ за година, интерконекторът с Гърция – за 13 години

Интерконекторът с Гърция, която беше открита на 1 октомври 2022 г., осигури реална диверсификация на доставките на газ за България. Тя е много по-малката като дължина и стойност от „Турски поток“ и формално още от юли 2009 г. е обявена за обект от национално значение, изключително важен за намаляване на енергийната зависимост от Русия. Основен принос дълги години да не бъде завършена има Борисов.

Реално изграждането на връзката започна на 22 май 2019 г. – месеци преди „Турски поток“, като се очакваше да бъде готова в края на 2020 г.

Поредно възобновено дело от прокуратурата

След публичния разрив между Борисов и главния прокурор Иван Гешев, при който бившият премиер внезапно се застъпи за отстраняването на Гешев от поста, прокуратурата започна да възобновява разследвания, които бяха оставени на „трупчета“. Най-знаковото такова разследване е това за къщата в Барселона, публично известно като „Барселонагейт“. Заради него Гешев поиска от Народното събрание да снеме депутатския му имунитет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar