Днес Варненският апелативен съд заседава в качеството си на втора и последна инстанция по протеста на Окръжната прокуратура в града срещу условното и предсрочно освобождаване на Георги Желязков, осъден на 19 г. затвор за убийството на студента Мартин Борилски в Париж през 2000 г.

Определението на Окръжния съд беше постановено на 15 януари т.г. и с него Желязков бе освободен от изтърпяване на останалата част от наложеното му наказание – 19 г. лишаване от свобода. Първата инстанция е постановила и изпитателен срок в размер на остатъка от присъдата – 6 години, 2 месеца и 17 дни, както и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 3 години.

На 21 юли 2000 г. френската полиция откри Мартин Борилски мъртъв в квартирата му на парижката ул. „Льо Курб“. При огледа е установено, че ръцете му са били завързани с пуловер под мишниците, а

по тялото е имало 93 прободни рани и следи от чужда слюнка.

Носът и челюстта на Борилски са били счупени, а джобовете на панталона му – извадени като след претърсване.

През 2000 г. Борилски е бил на 24 години, току-що завършил магистърски клас по търговско право във Франция. Към момента на убийството той е стажант в една от най-големите адвокатски кантори в Париж и асистент в Сорбоната.

За убийството на Борилски бяха обвинени българите Георги Желязков и Стоян Стоичков, а последвалият съдебен процес, продължил цели десет години, се превърна в един от

най-позорните и оглушителни провали на българското правосъдие след 1989 г.

След близо 10-годишно протакане, изчезнали доказателства по делото, събрани от следствените органи във Франция, отводи на цели съдебни състави във Варна и Шумен, намесата на тогавашния посланик на Франция у нас Етиен дьо Понсен и дори предупреждение за започване на паралелен процес във Франция присъдите срещу Желязков и съучастникът му Стоичков бяха произнесени на 5 февруари 2010 г. Те бяха съответно 19 и 17 години лишаване от свобода.

На 31 януари т.г. Стоян Стоичков излезе от Варненския затвор

5 години и 24 дни преди изтичането на пълния срок на присъдата му. Сега същото е на път да се случи и с Георги Желязков.

Според становището на затворническите власти „наказанието му е постигнало своите цели предсрочно“. Освен това „стойности на динамичните показатели по отношение Желязков в резултат на провежданата с него корекционна дейност по плана за изпълнение на присъдата са намалявали плавно през изминалите години и са достигнати стабилни резултати в ниския регистър“. Не са регистрирани никакви дисциплинарни нарушения през целия му престой в мястото за лишаване от свобода и не е бил наказван. Получил е и 44 награди.

На 13 март 2017 г.

Желязков бе преместен в затворническото общежитие от открит тип

във Варна. Междувременно, докато беше в затвора, той сключи брак, роди му се син, завърши задочно право във Варненския свободен университет, като през 2005 г. придоби и юридическа правоспособност, а година по-късно е бил вписан и в регистъра на Адвокатката колегия във Варна.

Според протеста на прокуратурата срещу определението на варненския Окръжен съд за предсрочно условно освобождаване на Георги Желязков „периодът на фактически изтърпяното от него наказание в съпоставка с наложения справедлив срок от 19 години се явява крайно недостатъчен, тъй като надвишава само с 27 дни минимално необходимите 9 години и 6 месеца“. Освен това за неговото поправяне не са установени убедителни доказателства.

„Както първоинстанционният съд, така и затворническата администрация

необосновано са надценили значението на доброто поведение на Желязков

в затвора, е записано в протеста на прокуратурата. Подобно поведение би следвало да е правило при изпълнение на наказанието, а не да се третира като изключение, водещо задължително и автоматично до предсрочно условно освобождаване като вид награда за осъденото лице“.

В протеста е отразено също, че при депозирането на молбата му за предсрочно условно освобождаване у Желязков не се констатират каквито е да е съжаление, разкаяние и самокритичност за стореното. Това според прокуратурата свидетелства единствено, че осъденият очевидно не признава и не осъзнава вината си, нито характера на извършеното от него и справедливостта на наложената за това присъда.

Наред с вече споменатите аргументи прокуратурата настоява в протеста и за това, че определението за предсрочното условно освобождаване на Георги Желязков е

постановено от незаконен съдебен състав.

Това твърдение е мотивирано с факта, че към настоящия момент са налице същите обстоятелства, с които по време на воденото срещу Георги Желязков наказателно производство в периода 2000 – 2010 г. всички съдии от Варненския съдебен окръг са мотивирали самоотводите си със служебни и лични отношения с бащата на подсъдимия Борислав Желязков – един от най-влиятелните адвокати във Варна.

Той е бивш зам.-директор на варненското следствие. След 1989 г. напуска системата и заедно с началника си Павел Димитров (бивш член на Висшия съдебен съвет, бивш лидер на ГЕРБ – Варна, и бивш агент на ДС) основават адвокатска кантора.

По време на днешното заседание на варненския Апелативен съд този, както и останалите аргументи на прокуратурата отново бяха оспорени. Окончателното решение за предсрочното условно освобождаване на Георги Желязков трябва да бъде обявено в срок от 30 дни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar