Прокуратурата не е протестирала на втора инстанция акта, с който делото срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров е прекратено и върнато. Това става ясно от съобщение на спецсъда днес, когато изтича срокът за обжалване и протест.

Припомняме, на 3 април Специализираният наказателен съд (СНС) прекрати съдебното производство и върна делото на Специализираната прокуратура.

Така се оказва, че повече от две години ще се проточи разследването и повдигането на обвинения при най-шумната акция в Център Фонд за лечение на деца, която срина доверието във самия фонд.

Ефектната акция се проведе през април 2016 г., като тогава директорът на фонда Павел Александров бе обвинен, че е ръководел престъпна схема за източване на фонда заедно с останалите трима подсъдими – Катерина Котева, Татяна Радева и Станислава Горанова. Първоначално разследването бяха осем, но останаха четирима.

Прокуратурата обяви, че обвинителният акт е над 500 страници и уличава Павел Александров и останалите подсъдими служители на Фонда в незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК, както и за длъжностни престъпления.

Това е второто връщане на обвинителния акт от съда в прокуратурата. Първото връщане вече се случи през август 2017 година, като тогава съдът поиска прокуратурата да премахне противоречия, а самите съдии не са разбрали тезата на прокуратурата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar