Прокуратурата е твърдо убедена, че наводнението във варненския кв. „Аспарухово“ през юни 2014 г., при което загинаха 13 души, се дължи не на човешка грешка, а на природен феномен. Затова разследващите не желаят повече да се занимават с темата. Разследването вече бе прекратено веднъж, но окръжният съд в града отмени постановлението. Сега обаче прокуратурата обжалва това решение.

Според решението на окръжния съд прокуратурата се е позовала избирателно на заключения от експертизи при решението си да прекрати разследването и е трябвало да назначи ново изследване на причините за потопа. От държавното обвинение обаче не са съгласни: „Прокуратурата се е аргументирала защо не възприема една или друга част от заключенията на вещите лица. При наличието на противоречиви източници на доказателствената информация – за количеството на падналите валежи и др., прокуратурата е направила анализ и съпоставка помежду им, като е изложила логични правни съображения.“

Според прокуратурата причината за потопа са обилните валежи. Все пак в експертизата, изготвена от БАН, се посочва, че жертвите вероятно щяха да са по-малко, ако нямаше строителство в едно от деретата на квартала, което е естественият път на водата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar