Двубой от Първа лига през сезон 2021/22 е бил обявен за подозрителен от УЕФА за манипулиране на резултата, но последвалото разследване в България не е открило нередности, съобщи Dsport.

Става въпрос за мача от втората фаза на първенството (за места от 11-о до 14-о) между „Локомотив 1929“ (Сф) и „Пирин“ на 16 май. Тогава домакините спечелиха с 1:0, с гол на Димитър Митков в 37-ата минута.

В писмо от УЕФА до БФС се посочва доклад на Sportradar, според който „има ясни и неоспорими доказателства за залагания, че ходът или резултатът от този мач са били неправомерно повлияни с оглед получаване на корупционни печалби от залагания.“ Твърди се, че залагащите са имали предварителна информация, че „Пирин“ ще загуби първото полувреме, както и целия мач. Имало е подозрителни залагания преди мача и на живо за загуба на благоевградчани през първата част, както и отбелязване на поне един гол до почивката, както и се е случило.

Сигналът явно е бил получен доста бързо от БФС, откъдето го препращат на 6 юни към Софийска районна прокуратура (СРП). В хода на разследването са разпитани шестима футболисти на „Локомотив 1929“ (Сф), тогавашния треньор Иван Колев и административния директор Ивайло Котев. В полицията са се явили също така 8 футболисти на „Пирин“, както и тогавашният наставник Радослав Митревски. Проверявано е дали защитникът на гостите Петър Занев умишлено е пропуснал Митков да отбележи гола си.

Не са открити обаче никакви данни за извършено престъпление и на 27 септември СРП отказва да образува досъдебно производство.

Това не е първият сигнал от УЕФА за съмнителни мачове в България. До момента обаче прокуратурата не е установила доказателства за манипулиране на резултатите.

Единствените последствия са санкции за два клуба („Царско село“, „Струмска слава“) заради получени повече от три сигнала от УЕФА за техни мачове. А „Верея“ бе изваден от Първа лига през 2019 г. заради голям брой сигнали за мачове (над 5).

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar