Районната прокуратура в Добрич поиска от районния съд в града да глоби с между 1000 и 5 хиляди лева управителя на мангановата мина край Оброчище Дейвид Уелингс заради това, че не е започнал производство по несъстоятелност на представляваното от него дружество „Евроманган“. По принцип за такъв тип нарушение се предвиждат до три години лишаване от свобода, но тъй като Уелингс досега не е осъждан, а и не е бил освобождаван от наказателна отговорност, прокуратурата иска по-лекото наказание глоба.
Управителят на станалото печално известно заради забавените плащания на миньорите дружество „Евроманган“ бе привлечен като обвиняем през ноември 2017 година от Районната прокуратура. Причината бе, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията на дружеството не е поискал от съда да бъде открито производство по несъстоятелност.
Вече са събрани достатъчно доказателства по делото, че дружеството концесионер на мина „Оброчище“ е изпаднало в несъстоятелност от 30 юни 2016 г. Натрупаните публични задължения към НАП са около 1.5 милиона лева. „Евроманган“ има задължения и към частни кредитори за доставки и транспорт в размер на около 100 000 лева. На „Енерго Про“ ЕАД дружеството дължи 300 000 лева, съобщават от прокуратурата в понеделник.
Уелингс е британски поданик със статут на постоянно пребиваващ в България.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar