Силно удовлетворяваща е положителната оценка за положените усилия и постигнатите от България устойчиви резултати. Това гласи позицията на прокуратурата за приетия по-рано през деня мониторингов Доклад на ЕК за България по механизма за сътрудничество и проверка за 2018 г.

Според ръководството на държавното обвинение коректно е отчетен приносът на Прокуратурата на Република България за значителния напредък и близкото до пълно изпълнение на показателите, определени от ЕК. Мнението на прокуратурата е, че трите показателя, по които спира наблюдението ни, е прието, че са изцяло изпълнени.

Според Доклада три от шестте показателя (за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност) могат да се считат за временно прекратени.

В доста положителната позиция на прокуратурата се казва, че от ЕК е констатирано подобряване на ефективността на наказателния процес. Според тях, това е резултат от промените в НПК и в изпълнение на препоръките в Независимия експертен анализ на Прокуратурата.

„Положително е оценена активността на главния прокурор за отчетност пред Народното събрание, като гаранция за прозрачност и независимост на Прокуратурата.

Подчертан е същественият напредък и резултатите по показателя „Организираната престъпност“, както и водените редица мащабни разследвания за корупция срещу високопоставени длъжностни лица“, гласи позицията, написана от ръководството на прокуратурата.

Според тях е положително становището за оптимизиране на структурата на районните прокуратури.

Припомняме, жителите на Чепеларе протестираха срещу затваряне на районната прокуратура там.

От колегията на Сотир Цацаров изчисляват, че липсата на нови препоръки и оптимистичната увереност, че мониторингът над България може да свърши с мандата на Юнкер са показателни за необратимостта на напредъка.

Ръководството на Прокуратурата изразява благодарност към прокурорите, следователите и съдебните служители и цени приноса им за признатия напредък, гласи позицията от държавното обвинение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar