Прокуратурата е прекратила наказателното производство за скандалния кредит за 150 млн. лв., отпуснат през 2019 г. от Българската банка за развитие (ББР), в полза на фирма, свързана с бизнеса на Румен Гайтански – Вълка, съобщи разследващият сайт Bird.bg. Миналата година старото ръководство на ББР призна, че заемът не се обслужва и е провизиран на 70% заради огромния риск да се окаже загуба. Наскоро Bird.bg разкри, че малка част от държавните пари са отишли за закупуване на луксозна яхта.

Делото по преписка № 13465/2022 е прекратено през май тази година, в мандата на отстранения от длъжност главен прокурор Иван Гешев. Това е станало с постановление на прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП), допълва Bird.bg. Проверката бе образувана заради по сигнал за констатирани нарушения и престъпления при отпускането и усвояването на кредита.

Преди две години Кирил Петков в качеството си на служебен министър на икономиката обяви, че 8 фирми са получили близо 1 млрд. лв. от държавната банка под формата на едри кредити, като над 500 млн. лв. са отишли при дружества, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Останалите са били дадени на Румен Гайтански – Вълка, братя Домусчиеви, Георги Самуилов и Ангел Палийски. Бе обявено, че най-едрите кредити (в размер на повече от 140 млн. лв. всеки) са три – на „Роудуей кънстракшън“ АД, на „Слънчев ден“ АД и на „Благоевград – БТ“ АД.

От публични данни се знае, че с взетите от ББР пари Гайтански купува малката фирма „Пътстройинженеринг“ АД със седалище в кърджалийското село Груево, на която той преди това е бил собственик. Условията по връщането на заема са доста съмнителни заради гратисното плащане на главницата, изместено в края на падежа през 2029 г. Заради необслужването на заема през юни 2022 г. държавната банка пое контрола върху „Роудуей кънстракшън“.

„Когато един кредит е даден на куха фирма, когато един кредит за 150 млн. лв., а реално обезпечението е 15-20 млн. лв., няма откъде да бъдат събрани парите“, констатира в края на миналата година изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев. Тогава той посочи, че няма информация какво се случва с подадения в прокуратурата сигнал за „Роудуей кънстракшън“, нито какво е установило разследването на ДАНС по случая. Сега вече се знае, че на този етап престъпление в изчезването на милионите няма.

От ББР са отговорили на Bird.bg, че банката е получила постановлението за прекратяване на досъдебното производство и ще го обжалва пред по-горестояща прокуратура, като същевременно продължава да работи по случая, за да защити „правата и интересите на банката и държавата“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar