До този момент няма решение за повдигане на обвинителен акт срещу председателя на българския клуб „Иван (Ванчо) Михайлов“ в Битоля. Предприемат се действия по изясняване на всички обстоятелства около подадения сигнал за извършени престъпления свързани с разпространение на расистки и ксенофобски материали по електронен път, уточняват от прокуратурата в Битоля за телевизия „Сител“. Процедурата по тази проверка включва и разпити на няколко души, до които ще бъдат изпратени покани, така както покана за разпит, от надлежния прокурор, е изпратена и до Люпчо Георгиевски като едно от посочените в сигнала до прокуратурата лица, съобщават от прокуратурата в Битоля, цитирани от БТА.

Както по-рано стана ясно председателят на Културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля е получил покана да се яви на разпит в петък, като заподозрян в разпространение на расистки и ксенофобски материали по електронен път.

Член 394-Г от Наказателния кодекс на Северна Македония, за извършване на престъпление, по който Георгиевски е заподозрян, се отнася до „разпространение на материали с расистки или ксенофобски характер в писмен вид, чрез снимка, запис или представяне на идея или теория, която предлага, представя или подтиква към омраза, дискриминация или насилие, против лице или група въз основа на раса, цвят на кожата, национален или етнически произход или вероизповедание“. Наказанието по този член от Наказателният кодекс на Северна Македония е „затвор от една до пет години“.

В края на ноември от Комисията за превенция и защита от дискриминация в Република Северна Македония съобщиха, че след като на 21 ноември е изтекъл срокът на препоръката им за премахване от фейсбук страницата на Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля на съдържание, „което накърнява чувствата и правата на голям брой хора“, и това не е направено, са „прехвърлили топката“ към прокуратурата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar