Проектозаконът за личните данни, изготвен от МВР, противоречи на базови инструкции на Европейската комисия по новия регламент за личните данни, който влиза в сила в петък.

Сред най-крещящите разминавания е подходът по отношение на журналистите. В правилата на Брюксел, публикувани на страницата на българската Комисия за защита на личните данни, ясно се казва, че свободата на изразяване трябва да бъде гарантирана.

В българския законопроект обаче за журналистите, писателите и учените се предвижда абсурден и разтеглив текст, който ще възпрепятства работата им. Предвидената в закона резпоредба е толкова неясна и разтеглива, че журналистите вече може да не могат да публикуват нито един документ, защото той съдържа лични данни. За сравнение в Германия медиите не са били засегнати от транспонирането на новия европейски регламент с аргумента, че общественият интерес е над всичко.

Според ЕК публичните личности не могат да се възползват от правото да бъдат забравени: „Спорни изявления, направени от известни в общественото пространство хора например, не могат автоматично да бъдат изтрити, ако общественият интерес се обслужва най-добре, ако те останат в онлайн медиите“. За сравнение редовите граждани – те имат пълното право да поискат личните им данни да бъдат изтрити.

Проблемът на българския закон е, че вместо да се засили защитата на данъкоплатците от злоупотреба с личните им данни, се посяга на публичността и свободата на словото. Всъщност новият регламент има точно това за цел. Например той дава право на всеки човек да оттегли съгласието си дадена организация или фирма да притежава личните му данни. „Оттеглянето на съгласието трябва да е също толкова лесно, колкото и даването му. Ако данните ви вече не са необходими или ако обработването им е незаконно, можете да поискате да бъдат изтрити“, гласи инструкцията на Брюксел.

ПРАВА

„Кандидатствате за заем в онлайн банка. От вас се иска да въведете данните си, а алгоритъмът на банката ще ви каже дали ще ви отпусне заем и ще ви посочи предложения лихвен процент. Трябва да бъдете информирани, че можете: да изразявате мнението си, да оспорвате решението и да поискате намесата на човек, който да прегледа решението, направено чрез алгоритъма“, пише в инструкциите на ЕК. Същите права гражданите имат и по отношение на данъчни служби, болници и др.

БЕЗОБРАЗИЕ

При записване в детска ясла от родителите се събират всевъзможни и абсолютно ненужни лични данни и документи. Семействата на бъдещите възпитаници са длъжни да предоставят копия от трудовите си книжки, където са посочени заплатите им, актове за раждане на децата, а на осиновените деца – и съдебните решения. Досега никой не е обяснил на какво основание се случва това, за какво се използва въпросната деликатна информация и как е защитена. Не личи и някой да има намерение да преустанови тази порочна практика.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar