Кметовете да имат право само на два мандата, предвиждат готвени промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Инициатор е един от мандатоносителите на „Продължаваме промяната“ – движение „Социалдемокрация“, . Според неговия лидер Елена Нонева, която участва в дискусия с депутати по темата, тази идея вече имала принципната подкрепа на „Продължаваме промяната“.

Проектът все още е в начална фаза и предстои да бъде обсъден от „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“ в съвета на коалицията. Целта е да се ограничи дългосрочното управление в местната власт. Един от обсъжданите варианти е общинските съветници и кметовете да имат право само на два мандата или да важи само за два последователни. Възможно е да се предложи това да важи само за кметовете или само за общинските съветници.

„Идеята е да се ограничат мандатите на кметовете на общини и райони, а също и на общинските съветници без кметовете на населени места“, поясни Нонева.

ГЕРБ, ДПС и БСП имат най-дългогодишни представители в местната власт, докато „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ нямат свои кметове, с изключение на Благоевград, където формацията на Слави Трифонов спечели предсрочните кметски избори миналата година.

Освен свиване на мандатите, промените в ЗМСМА да засилят възможностите за отзоваване на общински съветници, препоръча на дискусията депутатът Настимир Ананиев, другият мандатоносител на „Продължаваме промяната“.

Атанас Славов, депутат от „Демократична България“ препоръча тези идеи да се обсъдят и в комисията за промени в конституцията, за да се прецени дали ограниченията на местната власт ще могат да се оспорват в Конституционния съд. „Доколкото тук се засяга пасивното избирателно право, този въпрос е в обсега на комисията“, подчерта той.

Да се създаде формат за подготовка и обучение на кадрите в местното самоуправление бе друга тема на дискусията. В нея взеха участие и университетски преподаватели, кметове и общински съветници от страната.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
трагична комедия
трагична комедия
22 февруари 2022 15:44
Гост

Офффф само щуротии в контекста на принципа- стани да седна, те кирчо- кокорчовците с сегашните си правомощия и власт не се оправят , камо ли , ако им се дадат още , ми то няма толкова детски градини с малчугани, за да напълнят кадровата банка. ГЕРБерите обраха всички главанаци – службогонци даже и тия който сричаха.