Транспортният министър трябва да изясни финансовото положение на фирма, „БДЖ – Трансимпекс“, която притежава жп завода зад Централна гара в София. Мажоритарен собственик в нея е Васил Божков.

Проверката беше възложена от Върховната административна прокуратура (ВАП). Преписката е образувана след информация в медиите за разрушаване на завод зад Централна гара.

ВАП сезира Росен Желязков за финансово-икономическото положение на „БДЖ – Трансимпекс“ АД – фирмата, която притежава завода за локомотиви.

Кметът на София пък трябва да каже какво е направила Столичната община за съхраняването на завода.

Капиталът на дружеството „БДЖ – Трансимпекс“ АД, чиято собственост е заводът, се разпределя между БДЖ АД, които има 35%, и „Трансимпекс“ ЕАД с 65%. Фирмата е на Васил Божков, който в момента е в Дубай и чака екстрадиция заради 18 обвинения.

Държавата участва в дружеството със застроен терен с площ 49 217 кв. м и 33 сгради с обща застроена площ от 28 616 кв. м, както и машини, оборудване, транспортни средства, стопански инвентар и програмни продукти.

ВАП възлага на транспортното ведомство да провери дали представените тримесечни и годишни отчети съответстват на отчетите за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

При проверката ще се иска информация и за предприетите конкретни мерки по данните, посочени в отчетите, както и дали са сезирани други компетентни органи.

Ще се изяснява и дали е била направена програма на дружеството, за чието изпълнение да следи надзорният съвет.

Министерството на транспорта трябва да изясни дали е следено за показатели като рентабилност, производителност, обем на продажбите, печалба или намаляване на загуба, нови пазари, използване на съоръженията, поддържане на определен брой работни места, финансови задължения и инвестиции.

От столичния район „Сердика“ обясниха, че ще съдействат на прокуратурата. От „БДЖ Трансимпекс“ АД, което е собственик на имота, са пратили писмо в района през 2015 г., в което уведомяват, че след поредния случай на набези в имота на 13 февруари 2015 г. са взели нужните мерки за опазването му, засилили са охраната, монтирали са допълнително осветление и са възстановили огражденията. През 2019 г. те са внесли в района и направление за извозване на строителни отпадъци.

От министерството на транспорта казаха, че министър Росен Желязков е възложил на холдинг БДЖ да напише доклад с фактите, както и да приложи документи, които да бъдат предоставени на прокуратурата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar