Апелативната прокуратура в Бургас започна проверка по отказа на окръжния прокурор Ангел Георгиев да образува наказателно производство относно строителството в местността Поляните край Синеморец.

Окръжният прокурор е прекратил и преписката по случая.

Застрояването на местността Поляните край Синеморец е в нарушение на пет закона, според Тома Белев от асоциацията на парковете в България.

Той и още две екозащитни организации са изпратили сигнала до окръжната прокуратура в Бургас.

„Този строителства нарушава на първо място закона за защитените територии заповедта за природния парк в Странджа, нарушава Закона за опазване на земеделските земи, Закона за опазване на околната среда, нарушава Закона за биологичното разнообразие и нарушава Закона за устройство на черноморското крайбрежие“.

Липсват данни за извършено престъпление, според окръжният прокурор Ангел Георгиев. Апелативната прокуратура обаче е поискала материалите по извършената проверка.

Тя трябва да установи дали е законосъобразен актът за образуването на наказателно производство, каза прокурор Йовита Григорова:

„И в правомощията на апелативната прокуратура като въззивна инстанция да отмени постановлението за отказа за образуване на наказателно производство и да върне за допълнителна проверка или директно има право да образува досъдебно производство“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar