Близо 1500 души са регистрирани на един адрес в град Стамболийски, установи проверка на БНТ. Според полицията на улица „Петко Рачев Славейков“ № 31 живеят 1619 души, а според системата на ГРАО – 1494 души.

Проверката на регистрираните на този адрес започна след полицейска акция в града след края на изборния ден – тогава двама полицаи бяха нападнати от жители на квартала.

Повдигнаха обвинения след нападението над двама полицаи в Стамболийски

Между полицията и общината възникна спор дали не става въпрос за това колко души са регистрирани на адреса и свързано ли е това с изборите.

„Ние отправяме въпрос, включително към органите на местното самоуправление, включително към ГРАО, как на един адрес – „Петко Рачев Славейков“ 31 могат да бъдат регистрирани 1619 лица. В тази връзка съм разпоредил проверка на „Икономическа полиция“, които ще проверят за спазване реда на регистрирани, реда за издаване и на лични документи“, заяви старши комисар Васил Костадинов, директор на ОД на МВР – Пловдив.

„След справка в национална база данни населението по постоянен адрес във втора секция, в която попада въпросната улица „П.Р. Славейков“ 31 е 1494″, потвърди Радка Томова главен експерт от службата на ГРАО в Стамболийски.

Разминаването на данните е свързано с промени в закона, които регламентират начина, по който се правят адресните регистрации: до началото на века адресните регистрации в България са се правили в паспортните служби с попълване на адресна карта. След 2000 година общините поемат тази функция.

Едва от няколко години е нужно да се представи и документ за собственост или договор за наем. Но хората на улицата от години знаят, че адресът е валиден само на хартия, а всъщност има множество къщи и постройки в района, които са построени на адрес „Петко Рачев Славейков“ № 31.

„31 е цялата махала надолу, всичко е 31 тука“, казва жител на Стамболийски.

Според представители на община Стамболийски проблемът е от 50-те години на миналия век, когато на мястото се настаняват незаконно няколко семейства:

„Сега реално населението е по възпроизводство. Какво имам предвид – като отиде да роди жената в родилния дом, детето приема адреса на майката, така че те нямат нужда да идват да се регистрират“, обясни Радка Томова.

Възелът с регистрациите започва да се разплита след като се види списъка с регистрираните гласоподаватели за изборите на 2 април. На този адрес те са 1010 души.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar