Европейският парламент, Съветът на ЕС и Европейската комисия се споразумяха късно вечерта за правилата за авторското право в епохата на цифровите технологии. Занапред творците и издателите на новини ще имат правомощието да се договарят с интернет гигантите относно правилата за авторско право. В същото време се гарантира свободата на изразяване в мрежата. Споразумението бе постигнато след 3 дни усилени преговори при закрити врата.

Целта му е да гарантира, че правата и задълженията в Закона за авторското право се отнасят и за интернет. Фейсбук, гугъл и ютюб са сред най-известните интернет платформи, които ще бъдат засегнати.

„Дългоочакваното приемане на директивата за авторското право е повратен момент за нашия Цифров единен пазар. С предоставянето на по-ясна правна рамка, адекватна на цифровия свят, ще се подсилят секторите на културата и творчеството, носейки добавена стойност за европейските граждани“, заяви българският комисар по цифровата икономика Мария Габриел.

„Сделката е важна стъпка към коригиране на ситуация, която

позволи на няколко

компании да печелят

огромни суми пари, без

да заплащат на хилядите

журналисти и творци,

от чийто труд зависят“, казва германският евродепутат Аксел Фос, който е докладчик по темата.

Според директивата ще се улесни възможността за авторите да получават приходи от печалбите на интернет гигантите. Издателите на вестници ще се възползват от ново право да преговарят по какъв начин и на каква цена да се извършва повторната употреба на тяхното съдържание в онлайн платформите, се посочва в съобщение на Европейската комисия.

Техногигантите ще плащат на журналисти и артисти

Споразумението цели да засили способността на носителите на права – музиканти, изпълнители и сценаристи, както и на издателите на новини да договарят по-добри сделки за възнаграждение за използването на техния труд в интернет платформите.

Връзки към нови статии, придружени от „отделни думи или много кратки екстракти“, могат да бъдат споделяни свободно

Споделянето на хиперлинкове към статии остава свободно. Споразумението обаче включва разпоредби за избягване на злоупотребатите от новинарските агрегатори и интернет търсачките. „Откъсите“ ще може да продължат да се появяват в гугъл нюз например или във фейсбук, при условие че са „много кратки“.

Качването на защитена творба с цел цитиране, критика, карикатура, пародия е защитено, което гарантира, че memes и GIFs ще продължат да бъдат достъпни и споделяни в онлайн платформите.

По-силни права за водене на преговори за авторите и изпълнителите

Авторите и изпълнителите

ще може да изискват

допълнително

възнаграждение

от дистрибутора, който използва правата им, когато първоначално договореното възнаграждение е непропорционално ниско в сравнение с ползите, получени от дистрибутора.

Как се променя статуквото

Понастоящем интернет компаниите имат слаб стимул да сключват справедливи лицензионни споразумения с притежателите на права, тъй като те не се смятат за отговорни за съдържанието, което техните потребители качват. Те са задължени да премахват само съдържанието, което нарушава правата, когато притежателят на права ги помоли да го направят. Това обаче е тромаво за притежателите на права и не им гарантира справедливи приходи.

Отговорността на интернет компаниите ще повиши шансовете на притежателите на права да осигурят справедливи лицензионни споразумения, като по този начин ще получат по-справедливо възнаграждение за използването на техните произведения, експлоатирани цифрово.

Постигнат е компромис, засягащ по-малки интернет платформи. Тези с приходи под 10 млн. евро на година и по-малко от 5 млн. потребители месечно, които са на пазара под 3 г., няма да са напълно засегнати от строгите правила. Споразумението трябва да бъде одобрено от Европейския съвет, комисията по правни въпроси и на пленарна сесия на Европарламента.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar