При обезпечителни производства по телефона се съобщава само дали има произнасяне. Това обясниха от Софийския градски съд (СГС) на „24 часа“ по повод запитване от адвокати.

Юристи се оплакаха, че градският съд отказва да прави справки по телефон и по електронната поща относно движение на производства, включително и обезпечителни. Те попадат сред тези, за които Висшият съдебен съвет (ВСС) прие решение, че трябва да продължат.

Деловодители обаче отговаряли, че могат да дават само резултата, но без страните да имат физически или онлайн достъп до самите актове. „Така не можем да съобразим поведението си“, оплакаха се адвокатите.

„Намираме се в изключително нова ситуация, в която търсим решения всеки ден“, отговориха от СГС.

От съда обясниха, че по спешните дела, включително и обезпечителните производства, се дава информация само дали има произнасяне. Повече не би могло да се каже по телефон или мейл, защото няма как да се установи дали този, който се интересува, е страна по делото, обясниха от СГС. При обезпечителните мерки би следвало да се пази тайна и да не стават достояние на голям кръг от хора, добавиха оттам.

В случай че има произнасяне, адвокатът трябва да отиде до Съдебната палата. От входа да се обади на служителя в конкретното деловодство, който ще му донесе съответната обезпечителна заповед. Адвокатът ще се запознае с нея сам, след като се легитимира, че е страна по делото. Самото дело няма да се изнася до входа, категорични са от съда.

„Тепърва ще възникват още много въпроси заради ситуацията, в която се намираме. Опитваме се да решавама въпросите веднага“, увериха от СГС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar