[email protected]

Пловдивският окръжен съд приема, че изстрелите от пушката на Благой Цветилов на полето не са били опасни и за други хора, а само за жертвата

Присъдата на 82-годишния Благой Цветилов от първомайския квартал „Любеново“ за убийството на далечния му родственик Митко Иванов заради шепа земя е само 11 години (по закон е от 10 до 20), защото е произнесена при превес на смекчаващите вината му обстоятелство. Това става ясно от мотивите към съдебния акт.

Цветилов и 53-годишният Иванов имали спор за наследствени земи, които по-младият мъж обработвал, след като придобил дяловете на другите собственици. Плащал на Цветилов рента, но възрастният мъж се чувствал ощетен и конфликтът ескалирал на 21 октомври 2022 г. Тогава Цветилов отишъл на нивата, където Иванов работел, поставил отново въпроса за своя дял, арендаторът му казал: „Ти вече нямаш земя!“, и двамата се сдърпали. Възрастният мъж отишъл до колата си, взел ловната си пушка и прострелял Иванов първо в гърдите. Раненият побягнал, но паднал до редосеялката, тогава Цветилов стрелял втори път – този път в шията и куршумът, тип бренеке, попаднал и в главата на жертвата. Възрастният мъж си тръгнал от нивата, на всички, които срещнал по пътя, обяснил какво е направил, после отишъл в Районното и се предал.

За смекчаващи вината обстоятелства съставът, председателстван от съдия Цветан Цветков, приема „чистото съдебно минало на Цветилов, доброволното му предаване на органите на властта, чистосърдечното признание за стореното от него,съдействието на разследващите органи, неформално изразеното съжаление за извършеното, добрите характеристични данни, преклонната му възраст, здравословно състояние (прекаран инсулт и хипертония)“. Магистратите смятат, че той е бил улеснен да посегне към оръжието от безсилието и емоциите си, като чул, че земята вече не му принадлежи. Като отегчаващо отговорността обстоятелство е преценено „произвеждането на втория изстрел от негова страна, едва ли не като контролен такъв, за да е сигурен, че пострадалият е мъртъв“.

Повдигнатото от прокуратурата обвинение беше по-тежко – че убийството е извършено със средство, опасно за живота на мнозина, т. е. че от произведените на нивата изстрели са можели да пострадат и други. Съдът обаче не прие този аргумент, защото в опасна близост не е имало хора.

„Според мен по-тежката правна квалификация трябва да остане. Наказанието е твърде занижено от гледна точка на обществената опасност на извършеното“, коментира пред „24 часат адвокатката на близките на Митко Иванов Росица Драгинова. Тя вече е внесла жалба, несъгласен с присъдата е и защитникът на подсъдимия Чавдар Петров и предстои насрочването на делото в Апелативния съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar