Съдът нареди на принц Хари да върне пари на хазната след като загуби битката си с вътрешното министерство за намалената му степен на полицейска охрана. След като се намалят неговите юридически разходи, ще има да плаща около 1 милион лири.

Съдията сър Питър Лейн отхвърли искането на принца да намали наполовина сумата, като обяви, че той е „загубил категорично делото“. Той постанови, че принца няма право на обжалване, като в една точка е записал, че „няма никакви шансове“.

Въпреки това Хари има право да се обърне към апелативния съд, ако реши. Тези две решения са поредния удар по Хари, който загуби 2-годишната си битка с вътрешното министерство през февруари.

Хари тръгна да съди вътрешното министерство след като вече „не получавал същата степен“ на защита след като той и Мегън Маркъл се отказаха от кралското си име през януари 2020 г.

Той се опита да сравни опасностите към него и семейството му към тези, на които бе подложена майка му принцеса Даяна преди смъртта си през 1997 г. след преследване с папараци.

Вътрешното министерство изразходва 500 000 лири публични средства по делото. Веднага адвокатите на принца пуснаха писмена молба, че той трябва да плати само половината от тези средства.

Но съдията е категоричен, че принцът трябва да покрие 90% от публичните разходи.

Според информация, получена по закона за достъп до такава, правителството е похарчило 514 128 лири, от които 180 000 за адвокати, 320 000 за техните помощници и 2300 за съдебни разходи.

Разходите на самият принц са горе-долу същите и така сумата стига до 1 милион.

Все пак принцът получи 10% намаление на личните му разходи, след като правителството бе наказано за забавени документи от Ravec.

Ravec е изпълнителният комитет за охрана на кралски особи и публични фигури, който е към вътрешното министерство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar