Прилича ли убийството в Куклен на случая с Жоро Плъха и д-р Димитров? Сравнение между двете истории, завършили със загинал, направи адвокат Красимир Елдъров, който е защитник на обвинения за трагедията в Куклен Мариян Паскалев. Припомняме, че юристът представлява и близките на убития Жоро Джевизов.
По време на гледането на мярката на Паскалев във връзка с убития 55-годишен Ламбри Ламбрев, прокурор Иван Спиров посочи, че събраните до момента доказателства, в това число огледи и разпити на свидетели, водят до извода, че именно задържаният е автор на убийството. Той каза още, че по тялото на починалия Ламбри са установени черепно-мозъчна травма, коремна трамва и гръдна травма със счупване на множество ребра. Те са резултат от множество силни удари с юмруци и с крака по цялото тяло на жертвата. „Има елементи на жестокост“, смята прокурорът. Спиров обясни, че Мариян и Ламбри живеели в две къщи с един общ двор. Заедно употребявали алкохол постоянно. Според твърденията на задържания Мариян, до трагедията се стигнало след проникване в дома му от страна на жертвата. Побоят започнал там, след това починалият е изведен навън. Побоят продължил и там, след което задържаният зарязал Ламбри в безпомощно състояние, стана ясно още от думите на прокурора.

Адвокат Елдъров поиска от съда да не бъде уважено искането на прокуратурата за постоянен арест на клиента му. „Вярно е, че става дума за обвинение в тежко престъпление, става въпрос за постъпка, която води до смърт. Но аз не съм съгласен с аргументацията, която цели да утежни обвинението“, контрира юристът. Той цитира част от показанията на сина на загиналия Ламбри, в които се казва, че баща му непрекъснато бил пиян.
„Това не е убийство с особена жестокост или с някаква планировка. Основната причина е употребата на алкохол. Имало е проникване в дома на клиента ми, имало е кражба. Това е ситуативно престъпление, психологически момент. Мариян е бил в състояние на афект. Ескалацията е била ситуативна. Нека да се вземе предвид, че моят клиент не е осъждан. Какво друго престъпление може да извърши? Не виждам от гледна точка на правото с какво би могъл да попречи на разследването при по-лека мярка, а именно „домашен арест“, посочи Елдъров. И добави, че при подобен случай в Пловдив, визирайки този с Жоро Джевизов и д-р Иван Димитров, може и да си убил някого, но да си с по-лека мярка и условна присъда.

„С оглед равенството на гражданите пред закона, аз искам същото за моя клиент. Не е осъждан, няма какви доказателства да заличи. Не може да се извлича априори, че е опасен престъпник“, заяви адв. Елдъров.
В крайна сметка Окръжният съд остави Мариян в ареста. Мярката може да се обжалва пред Апелативния съд в града под тепетата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar