Трета оставка в словашкото правителство предизвика убийството на разследващия журналист Ян Куциак. След културния и вътрешния министър, снощи и премиерът Роберт Фицо обяви, че е готов да се оттегли от поста.
Той предлага да посочи сам наследника си, при условие, че президентът даде право на управляващите да сформират нов кабинет. Фицо не смята, че има причина опозицията да поема управлението, защото, според него, работата на кабинета е поставила Словакия в отлично състояние. Фицо, освен това, ще остане лидер на партията си.
Решението за оставката му идва, за да се намали напрежението сред обществото.
Около 40 хил. души протестираха снощи в столицата Братислава, което го прави най-големият протест в страната след Кадифената революция през 1989 г., при която беше свален от власт комунистическият режим в бивша Чехословакия.
Полицията обяви, че смъртта на Куциак „най-вероятно“ е свързана с неговите разследвания за връзките между най-високопоставени словашки политици и италианската мафия.
За опасното навлизане на мафията в страната предупреди Словакия бившият национален прокурор за борба с мафията на Италия Франко Роберти. По думите му, вероятно хора на базираната в Южна Италия Ндрангета, която Куциак е разследвал, са го ликвидирали, защото това е бил начинът той да замълчи завинаги.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar