Досъдебното производство за убитото от дворно куче 3-годишно дете от село Мокрище е прекратено, съобщи говорителят на прокуратурата Пламен Пантов. До момента не са намерени доказателства за извършено умишлено престъпление, така че обвиненията срещу собственика на питбула, сочен за убиец – 35-годишния чичо на загиналото момченце – Димитър Михайлов, са снети. Мъжът бе привлечен като обвиняем за това, че на 29 януари 2018 година не е положил достатъчно грижи за домашния си любимец, оставен без надзор, в резултат на което е причинена смъртта на 3-годишния Тошко.
Направен е оглед на местопроизшествието, приложен е цял фотоалбум със снимки, разпитани са свидетели, назначена е съдебномедицинска експертиза. Мъжът първоначално беше задържан, заедно с майката на детето, под чиито грижи е било то в деня на инцидента. Впоследствие и двамата бяха освободени. Установено е, че кучето е било вързано на синджир, дълъг 1 метър, на безопасно разстояние от тоалетната, към която е тръгнало момченцето, и от пътеката към нея.
Остава загадка какво е събудило агресията на питбула. Съдбата му взриви вълна от съчувствие в зоозащитници и в крайна сметка кучето беше настанено за отговорно пазене в неправителствената организация „Вотан“, за да не бъде евтаназирано. Оттогава новите му стопани не спират да твърдят, че животното нито веднъж не се е държало враждебно. Даже напротив – по характер питбулът от Мокрище бил гальовен, кротък, на моменти дори плах.
Все още няма отговор каква ще бъде съдбата на питбула. От „Вотан“ не крият, че искат да го задържат и да му намерят осиновители. За момента това не можеше да стане, тъй като четириногото беше едно от ключовите доказателства в разследването. След като досъдебното производство е прекратено, прокуратурата и Българската агенция по безопасност на храните ще трябва да вземат решение според компетенциите си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar