През 2017 година жертвите на трафик от България с цел трудова експлоатация са нарастнали почти двойно. На ниво Европейския съюз, около 20 % от регистрираните жертви са именно хора, които заминават за друга държава, търсещи по-добра работа.

Пострадалите най-често са мъже, основно от България, Румъния, Чехия, Полша, Словакия и Естония.
Икономическата и миграционна криза и засиленото търсене на евтина работна ръка са сериозни предпоставки за осъществяване на такъв трафик.

Това са част от данните на Националната комисия за борба с трафика на хора и на прокуратурата, съобщени за „Дневник“.

Миналата седмица комисията започна кампания за превенция на този вид престъпление, която се осъществява с подкрепата на посолството на Великобритания в София и в партньорство с Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, Агенция по заетостта.

„През последните години все повече фирми в по-малките селища в страната наемат хора, с обещание да ги командироват в чужбина за сезонна или временна работа. Така нелоялните работодатели прескачат регулаторните механизми, които защитават наетите сезонно работници, и успяват да убедят гражданите, търсещи работа, че за тях няма рискове. Принудените да работят в неприемливи условия, но и поставени в ситуация на финансова безизходица, трудно се самоидентифицират като жертви“, казва Камелия Димитрова, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора.

Тя признава, че въпреки че през последните години има по-голяма чувствително към престъплението трафик на хора, голяма част от

жертвите все още не са в обсега на институции.

Затова като част от кампанията, комисията ще се опита да стигне до жертвите както чрез медиите, така и чрез информационни срещи с групи в риск.“, допълни тя.

Кой заминава

За миналата година антитрафик комисията е работила по 19 сигнала на трудова експлоатация. Пострадалите са били деветима мъже, седем жени и три деца.

„Пострадалите лица са предимно безработни български граждани, с нисък социален статус, без квалификация и образователен ценз. Обикновено хората заминават за чужбина без формални договори, подведени от устни договорки и обещания“, съобщават още от комисията.

Държави на дестинация за трудова експлоатация през изминалата година са Чехия, Великобритания, Белгия, Германия, Холандия и Италия.

От комисията се позовават на данни от прокуратурата, според които през последните години жертви на трафик на хора са станали 508 души. От тях повечето са жени – 444, а мъже са 64-ма. През изминалата година жертви на трудова експлоатация са 67 души, като се отчита значителен ръст от идентификация на жертвите спрямо 2016 г., когато те са били 31.

„Дневник“ изпрати въпроси до Софийската районна прокуратура за водените от нея досъдебни производство по случаи на трудова екслоатация.

„Дневник“ изпрати въпроси и до омбудсмана. От пресцентъра й насочиха към прессъобщение на сайта на институцията, в което Манолова е цитирана от форум в края на януари, организиран, съвместно с фондация „Асоциация Анимус“.

„Престъпленията с цел експлоатация се доказват трудно и което е още по-тревожно – се разпознават трудно. Средно годишно около 20 са образуваните наказателни производства. Това е проблем, който не засяга само България, той е изключително тревожен и в европейски, и в международен мащаб, защото по данни на Международната организация на труда, 21 млн. души са жертвите на трудова експлоатация“, заяви Мая Манолова. Тя цитира данни на Европол, които сочат, че приходите от трафик с цел трудова експлоатация се оценяват годишно на около 3,5 млрд. лв.

Съвети

От комисията призовават за внимание и информираност преди взимане на окончателното решение за заминаване в чужбина с цел работа.

– Не се доверявайте на съмнителни обяви с обещания за високо заплащане за нискоквалифицирана работа в чужбина, особено такива, които са залепени по улиците, разпечатани на принтер и имат само мобилен телефон;

– За да започнете работа, трябва предварително да подпишете договор на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език на страната на работодателя. Не давайте документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог.

– Предварително отделете определени средства, за да сте сигурни, че ще можете да обезпечите транспортните си разходи на връщане, ако попаднете в рискова ситуация.

– Вземете с вас адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях, с полицията или неправителствена организация, коато предоставя подкрепа на място – вие сте жертва на сериозно престъпление и ще Ви бъде оказана помощ (повече информация може да получите тук)

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar