След като миналата седмица парламентът отхвърли ветото му, президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд заради финансирането на партиите от бизнеса.

Искането на държавния глава е да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за политическите партии и от Изборния кодекс, които регламентират даренията на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци, съобщиха от прессекретариата му.

Възможността бизнесът да финансира политическите партии бе въведена в началото на юли по инициатива на ДПС и след среща между представители на ГЕРБ с лидера на движението Мустафа Карадайъ и депутата и бизнесмен Делян Пеевски. С подкрепата на ГЕРБ, ДПС, „Атака“ и „Воля“ отпадна досегашната забрана за дарения за формациите от юридически лица. Това стана, след като по инициатива на премиера Бойко Борисов и след напрежение между коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“ държавното финансиране за политическите партии бе намалено от 11 на 1 лев на глас на последните парламентарни избори. Предложението бе подкрепено от мнозинството гласували в инициирания от „Шоуто на Слави“ референдум.

Според Румен Радев оспорените разпоредби подменят интереса, в името на който партиите ще осъществяват дейността си, и накърняват конституционните основи на българската политическа система. Застрашен е основният принцип на политическия живот в страната – плурализмът, съобщиха от „Дондуков“ 2.

Държавният глава смята още, че се създават предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. Останалите, и особено малките партии, щели бъдат изтласкани в периферията на политическия живот.

Посочените рискове са пренесени и в изборния процес и застрашават устоите на демокрацията, посочва още веднъж Румен Радев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar