Президентът Румен Радев атакува в Конституционния съд две разпоредби в променените данъчни закони, за които по-рано бе наложил вето, но то бе отхвърлено от парламента. Това са по-високият данък сгради за второ жилище в курортите и текстът, който дава право на директора на Агенция „Митници“ да освобождава висши служители „по преценка“.

Държавният глава оспорва въвеждането от догодина на по-високи данъци за имоти в населени места, които са включени в Списъка на курортите. Става дума за над 140 населени места – 42 със статут на курорти от национално значение и още 101 от местно значение. За тях общинските съвети от догодина ще гласуват неколкократно по-високи ставки за данък сгради от сегашните. Разпоредбата бе гласувана от парламентарното мнозинство с аргумента, че така се противодейства на собствениците на апартаменти по морето и ски курортите, които ги отдават под наем, без да плащат данък за това. Но промените всъщност ще засегнат всеки, който има втори имот в курортно селище – примерно в Трявна, Копривщица или Баня.

„Обвързването на размера на данъка с използването на имота смесва по конституционно недопустим начин подоходни и имуществени данъци“, посочва в мотивите си президентът. Той подчертава, че това ще ощети и собственици, които не получават наеми от своите имоти, а ще дължат по-висок данък.

Конституционно неприемлива е и предвидената възможност за прекратяване на правоотношенията с висши държавни служители без предизвестие по преценка на директора на Агенция „Митници“, се посочва в мотивите на държавния глава пред КС. Според него така се ликвидира стабилността на държавната служба и се създават условия за политически уволнения и назначения. Освобождаването „по преценка“ ще лиши от съдебна защита освободените митнически служители, предупреждава Радев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar