Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Измененията станаха известни като Закона на Пеевски за КТБ.
Държавният глава се мотивира, че при въвеждането на предвидените в закона крайни мерки Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона. Само по този начин защитата на обществения интерес, изтъквана като основна цел на промените, ще придобие конкретни измерения, смята Радев. Той се обявява против три алинеи в Преходните и заключителните разпоредби, приети на 9 февруари 2018 г. Според него с тях се преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения.
Хамид Хамид от ДПС изрази несъгласие с наложеното вето. Според движението имало неразбиране от страна на президента на определени параграфи от законопроекта. Даваме само правен способ на синдиците да запазят активите, докато се произнесе съдът, коментира Хамид. В момента, по думите му, над 800 дела висят в съда. Само съдът можел да каже дали една сделка е нищожна.
От ГЕРБ пък заподозряха, че президентското вето било свързано с Елена Йончева. Делян Добрев се оплака, че народната представителка от „БСП за България“ не му била отговорила на въпроси за евентуалната си обвързаност с КТБ. В същото време президентът се изказва много ласкаво по отношение на нея и затова у нас остава горчивина дали това вето не е свързано евентуално и с нещо такова, добави той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar