Фитнес услугите също ще се облагат с 9% ДДС. Това става ясно от законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси, внесен от председателя на НФСБ Валери Симеонов. Залите са част от поредната порция данъчни отстъпки за определени сектори, които управляващите правят, без да се изготвя оценка на въздействието.

В понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че ще се свали ДДС на туристическите агенции, случайния превоз, виното и бирата. От внесените в Народното събрание законодателни промени става ясно, че сред привилегированите сектори вече са и „доставка на услуга за използване на спортни съоръжения“. Предвидено е ставката да бъде намалена от 1 август и промяната да действа до 31 декември 2021 г. Проектозаконът ще бъде разглеждан на първо четене от бюджетната комисия днес.

Предложението идва два месеца, след като от сектора също се наредиха на опашката на чакащите за намаляване на ставката като мярка за справяне с коронакризата. Такъв реверанс през май получиха ресторантите и заведенията, за които ДДС беше намален от 20 на 9% като мярка в подкрепа на бранша. По-ниско облагане беше въведено и за памперсите и детските храни и лекарства.

Фитнес залите бяха затворени с въвеждането на извънредното положение в страната през март и отворени в средата на май по лично разпореждане на Бойко Борисов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar