Настоящият министър на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро си спомни за интересен случай от първите му дни като депутат, който е свързан с разследването на хазартния бизнес на Васил Божков. Той стана народен представител от „Патриотичния фронт“ в края на 2014 г., когато на власт дойде вторият кабинет на Бойко Борисов.

По думите на Димитров още в началото на депутатската му кариера при него дошли група програмисти, които му казали, че „в еди-кое си министерство ще се отвори оферта за надзор на тези, които ще изчисляват чрез компютри приходите от хазартните игри“. И продължи с разказа си.

„Казаха ми, че ще бъде избран на случаен принцип еди-кой си мъж и еди-коя си жена. Единият ще бъде председател, а другият – член. Те ще изберат еди-коя си фирма, която да направи това нещо. Много се смях тогава. Потърсих Менда Стоянова (бел. ред., председател на бюджетната комисия), но нея я нямаше. Там беше Краси Велчев (бел. ред., зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ). Написах на един лист какво ми казаха, запечатах го, дадох го на Краси и му казах да го отвори два дни по-късно. Отворихме го тогава и се оказа, че съвпада едно към едно“, разказа Емил Димитров.

„Дадохме го тогава на министъра да вземе отношение, но от там нататък не съм се занимавал с тази тема“, добави Димитров без да уточнява за кой министър говори. (Бел. ред. Първоначално в текста на „Дневник“ беше посочено неточно, че сигналът е бил изпратен до финансовия министър).

Срещу собственика на „Нове холдинг“ Васил Божков миналата седмица задочно бяха повдигнати 7 обвинения, сред които за ръководител на организирана престъпна група, за укриване на над половин милиард лева данъци и предлагане на подкуп. Обвиненията срещу него се случват на фона на приемането на законови промени, които да направят възможно организирането на лотарийни игри само от държавата. Божков беше задържан в ОАЕ, но все още не се знае дали ще бъде екстрадиран. Вчера в офисите му започна описване на колекцията му от антични предмети. Бяха иззети и няколко коли.

„Явно пределът на търпимост е минал и прокуратурата се намеси. На някого му е дошло до гушата да наблюдава какво става и разказа за схемата. Този пазар няма да остане празен, нали ви е ясно? Някой ще се нанесе. Ама дай, защото някой друг ще влезе, да не се прави нищо“, каза още по темата екоминистърът, който е и бивш шеф на Агенция „Митници“.

Емил Димитров добави, че България произвежда 8 пъти повече отпадъци, отколкото внася. Именно заради това нямало как да бъде спрян вносът, тъй като можело да се стигне до реципрочни мерки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar