Алексей Навални, най-популярният критик на властта в Русия, е в кома в реанимацията на болницата в Омск и се бори за живота си. Той е в стабилно, но тежко състояние и е поставен на апаратно дишане, обявиха лекарите.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш съобщи, че той се почувствал зле по време на полет от сибирския град Томск за Москва, след това изгубил съзнание и се е наложило извънредно приземяване. В туитър Ярмиш изложи опасенията си, че основателят на Фонда за борба с корупцията е отровен и че

нещо е било

смесено с чая му

в кафене на

летището

От сутринта той не бил приемал никаква друга храна или напитки, написа Ярмиш в социалните мрежи. „Лекарите казват, че токсин най-бързо прониква в организма с помощта на гореща течност“, допълва тя. По-късно дори се появи фотография как Навални седи в кафенето и пие чая си.

Агенция Интерфакс цитира изявление на собствениците на кафенето, че проверяват охранителните камери, за да установят какво се е случило. По-късно те са казали, че лицето, сервирало чая на Навални, не може да бъде открито.

Кафенето е затворено и е започнало разследване, но токсикологичните анализи още не са готови. Според една от лансираните в медиите версии пациентът

може да е

погълнал

психодислептик –

вещество без

цвят и мирис,

което може да предизвиква халюцинации. Някои журналисти по този повод предположиха, че целта може да е била Навални да бъде доведен до неадекватно състояние и да го заснемат така на борда, но дозата е била превишена.

Болницата, където критикът на властта лежи, е пълна с полиция, пишат още медиите. Лекарите казват, че правят всичко възможно да спасят живота му. При него не е била допусната жена му Юлия, тъй като „пациентът не е давал съгласие за посещение“. Тя не носела брачно свидетелство, а паспортът не доказвал, че му е съпруга.

Полицията е имала дискретен разговор с шефовете на болницата с искане вещите и багажът на опозиционера да бъдат претърсени. Личният лекар на Навални Анастасия Василева е тръгнала към Омск, за да помага за лечението. Кардиологът Ярослав Ашихмин, който от 2016 г. следи здравето на най-видния опонент на Кремъл, е казал пред сайта „Медуза“, че

опитва да го

прехвърли на

лечение в

Германия или

Франция

Това щял да е единственият начин да се разбере дали наистина е отровен и с какво. Според британския в. „Сън“ Навални е получил и инсулт.

Пътник от борда на самолета на име Павел Лебедев разказва в социалните мрежи, че в началото на полета Навални е отишъл до тоалетната, но не се е върнал.

Бил е занесен

обратно до

седалката си,

крещейки и

агонизирайки

от болка

На любителски кадри се вижда как той е откаран с линейка, пристигнала до самолета.

Опозиционният лидер е бил в няколко района на Сибир през последните дни, където вероятно е събирал материали за ново разследване срещу депутати от управляващата партия „Единна Русия“. През септември в Новосибирск предстоят избори за регионално законодателно събрание, а в Томск – за градски съвет. Ярмиш разказа за радио „Ехото на Москва“, че обиколката е преминала нормално с обичайното следене от хора на спецслужбите.

Сътрудници на Навални по-късно през деня обявиха, че близките на Кремъл канали са започнали да лансират версията, че вечерта в Томск той е пил много алкохол, а сутринта е взел хапчета против махмурлук и това е предизвикало състоянието му.

Това обаче било пълна лъжа, посочват те. В кръвта на Навални алкохол не е открит.

Ако подозрението за отравяне се потвърди, отново на бял свят ще изплуват многобройните случаи на атаки срещу опоненти на Кремъл, които включват убийствата на Борис Немцов, Анна Политковска, Александър Литвиненко, който умря именно от отравяне с полоний. Преди две години във Великобритания с новичок бяха отровени бившият агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, но оцеляха.

В четвъртък говорителят на Кремъл пожела на Навални бързо оздравяване, като посочи, че той е поверен на най-добрите лекари. Дмитрий Песков настоя да не се правят заключения, преди анализите да са готови.

Медици вкарват изпадналия в безсъзнание Навални от самолета директно в линейката.

През 2019 г. пак бе атакуван с незнайно вещество в ареста

44-годишният Алексей Навални изгради репутацията си на опозиционер №1 на управлението на президента Владимир Путин чрез последователното разобличаване на корупцията във властта. Според него управляващата „Единна Русия“ е партия на мошениците и крадците. Разследванията си Навални публикува като видеа в ютюб, където те са гледани от милиони. Заради организираните от него протестни акции и митинги многократно е арестуван, съден и пращан в затвора.

– Алексей Навални е роден на 4 юни 1976 г. в град Бутин в семейство на военен. Завършва право и финанси и мечтае да се занимава с частен бизнес. Специализирал е в Йейл, САЩ. През последните 20 г. живее в тристаен апартамент в югоизточната част на Москва. Женен е и има две деца – дъщеря на 15 г. и син на 9 г.

– 2008 г. Името му нашумява, когато публикува доказателства за разхищенията на средства от големите държавни корпорации. Води дела срещу „Газпром“. „Роснефт“ и други, за да постигне повече прозрачност и отчетност пред акционерите.

– 2011 г. Задържан е за 15 дни след протест по повод спечелените от „Единна Русия“ парламентарни избори. През тази година създава своя Фонд за борба с корупцията.

– 2012 г. В затвора за 15 дни след протест срещу Путин в навечерието на президентските избори. Жилището му е претърсено, а някои от личните му имейли – пуснати в интернет.

– 2013 г. Арестуван е по обвинение за пране на пари, както и за кражба на дървен материал от държавна фирма. Той казва, че става дума за поръчков и политически мотивиран процес. Осъден е на 5 г., но впоследствие присъдата е отменена.

– 2014 г. Поставен е под домашен арест отново за пране на пари заедно с брат си Олег. После пак е оправдан.

– 2017 г. На излизане от поредно съдебно дело е нападнат и залят със зелен на цвят дезинфектант, който лошо изгаря дясното му око и едва не ослепява.

– 2018 г. Опитва да се кандидатира за президентските избори, но регистрация му е отказана. Два пъти го арестуват заради неразрешени протести и лежи общо 50 дни зад решетките.

– 2019 г. Води демонстрацията срещу резултата от парламентарните избори и лежи за това 40 дни. По време на тази присъда се разболява сериозно. Лекарите поставят диагноза „контактен дерматит“, но тогава самият Навални казва, че никога не е страдал от остри алергии, а личната му лекарка допуска, че е бил изложен на някакъв вид токсично вещество. Опозиционерът е убеден, че са опитали да го отровят.

– Същата година неговият Фонд за борба с корупцията, който публикува много неудобни разследвания за висши представители на властта, е обявен по закон за „чуждестранен агент“, което дава възможност на властите да извършват многобройни проверки.

– Само преди дни беларуският президент Александър Лукашенко обвини Навални, че ръководи протестите в страната му.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar